Jeziva priča iz BiH: Ovako je uništena uspješna bh. kompanija – od ucjene i iznude do katanca na vratima!

0
28

Jeziva priča iz BiH: Ovako je uništena uspješna bh. kompanija - od ucjene i iznude do katanca na vratima!

Tuzla – Svi koji su početkom decembra u Sarajevu prisustvovali premijeri dokumentarnog filma ‘Cijena pravde’ ostali su zatečeni brutalnom i zastrašujućom pričom o uništenju donedavno uspješne bh. kompanije ‘Tuzla-kvarc’, koja se decenijama bavi(la) eksploatacijom kvarcnog pijeska na području Tuzlanskog kantona

Bolna, ali do detalja argumentovana i dokumentovana, ova filmska priča svjedoči o višegodišnjim ucjenama koje je trpio menadžment ove kompanije od strane beskrupuloznog uposlenika Ministarstva industrije, energetike i rudarstva TK Bahrije Imamovića, nekadašnjeg pomoćnika ministra, te zastrašujućoj torturi koja je uslijedila nakon što su čelni ljudi “Tuzla-kvarca” prijavili korupciju u oblasti dodjele koncesija i započeli bespoštednu borbu za istinu.

Od tada ova, nekada uspješna i prosperitetna bh. firma prolazi kroz agoniju i odmazdu korupcione mreže i nemilosrdne birokratije, dok se 50 uposlenika bori za slobodu, pravdu i goli život.

Film “Cijena pravde” počinje optimističnim kadrovima iz 2003. godine u kojima bivši premijer TK Bajazit Jašarević slavodobitno najavljuje otvaranje pogona “Tuzla-kvarca” – tvornice suhih i građevinskih materijala, kao primjer novog zapošljavnja i privrednog prosperiteta u Tuzlanskom kantonu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.

– Ponosni smo… Pogledajte ovaj krug “Tuzla-kvarca”… Ovo je, ustvari, Evropa!, odjekuje uzbuđeni premijerov glas… Nakon toga, desetak godina kasnije, sve se mijenja, a od nekadašnjeg “primjera zapošljavanja i prosperiteta” ostalo je – zgarište.

Dokumentarni film “Cijena pravde” koji DEPO Portal prikazuje uz saglasnost Centra za odgovornu demokratiju – COD Luna, koji ga je producirao uz podršku Američke ambasade u BiH, samo je mali dio priče o bjesomučnoj korupciji u BiH i ujedno najava za dugometražni film na kojem trenutno radi više ekipa, uključujući međunarodnu koaliciju za zaštitu zviždača, koji ima za cilj da rasvijetli cijelu mrežu korupcije i opstrukcije u Tuzlanskom kantonu.

Iz Centra za odgovornu demokratiju – COD Luna pojašnjavaju da će se dugometražni film detaljno i sistematski baviti ponašanjem dva ključna igrača u okorjeloj korupcionoj mreži i sada već svjetski poznatom slučaju odmazde nad firmom “Tuzla kvarc” zbog prijave korupcije – Tomislavom Ljubićem, glavnim tužiocem Tužilaštva TK, i Begom Gutićem, premijerom Vlade TK.

Film “Cijena pravde” se od janura 2016.godine počinje prikazivati u više od 50 glavnih gradova širom svijeta uz podršku međunarodne koalicije za zaštitu zviždača, prilikom čega će biti razmotreni vidovi podrške hrabrim i poštenim uposlenicima firme “Tuzla kvarc”.

COD Luna ujedno poziva sve zainteresovane da podrže izradu dugometražnog filma kako bi se izvršio PRITISAK na “nezavisno” pravosuđe i vlast koja radi u “javnom” interesu da odblokiraju dodjelu koncesije “Tuzla kvarcu” i POD HITNO prekinu sve vidove odmazde i osvete nad ovom kompanijom.

Pogledajte film o sudbini prijavitelja korupcije…

(depo.ba/blinmagazin/AA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime