Jerlagić: Odbacujemo Čovićev prijedlog za Mostar

1
28

amer-jerlagic21072015Sarajevo, Mostar – Stranka za Bosnu i Hercegovinu u potpunosti odbacuje prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na Mostar, a kojeg je danas javnosti prezentirao predsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović, izjavio je predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić

“Iako ovaj prijedlog jeste korak ka uređenju Mostara kao normalnog grada, on ipak ne osigurava mehanizme zaštite malobrojnijih naroda i ostalih građana Mostara, niti sprečava dominaciju samo jednog, u ovom slučaju hrvatskog naroda. Stranka za Bosnu i Hercegovinu također u potpunosti odbacuje prijedlog SDA koji predviđa podjelu Mostara na dvije općine duž rijeke Neretve, a za koji držimo da je ništa drugo do koncept etničke podjele u Mostaru”, rekao je Jerlagić.

Poziva SDA i HDZ da se pridruže rješenju koje je već potpisalo devet stranaka, među kojima je bila i Stranka za BiH, koje je usaglašeno sa OHR-om, a ponudilo je jedinstven Mostar sa tri ili više izbornih multietničkih jedinica.

“To tješenje je nudilo potpunu zaštitu građana i naroda Mostara. Rješenje koje nije dozvoljavalo dominaciju jednog naroda nad drugim i rješenje koje je ponudilo izbor gradonačelnika, predsjedavajućeg Gradskog vjeća i dva dopredsjednika Gradskog vjeća da ne budu birani iz istog naroda ili od predstavnika ostalih.

Pozivam sve političke aktere, kako sa lokalnog, tako i sa državnog nivoa da se ozbiljno uključe u rješavanje pitanja grada Mostara, jer grad Mostar je i dio Dejtonskog sporazuma, a pomenuti koncept je dobra osnova za dalju razradu i nadogradnju. Presuda Ustavnog suda koriguje samo neke dijelove aktuelnog Statuta grada Mostara i nema potrebe da se mijenja kompletan Statut. Sva ekstremna rješenja ne nude budućnost građanima Mostara”, istakao je Jerlagić.

(Klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime