Jerlagić: Brisanje bosanskog jezika je kršenje Ustava i zakona BiH

0
7

BiH – Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH, poziva predstavnike vlasti, međunarodnih institucija, kao i sudskih institucija, da na temeljima Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, a prema svojim nadležnostima, reaguju i bez odlaganja zaustave kršenje osnovnih ljudskih prava i brisanje bosanskog jezika iz obrazovnog sistema manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta.

“Naime, članom 6 Zakona o Upravi BiH 32/02 je određeno da su službeni jezici u upotrebi u organima Uprave Bosne i Hercegovine bosanski, srpski i hrvatski jezik. Navedeni član je opća odredba koji proizilazi iz općih odredbi o ljudskim pravima BiH, Evropske konvencije o ljudskim pravima i drugim dokumentima iz te oblasti. Uvođenje samostalnog naziva ‘bošnjački jezik’ bi faktički bilo uvođenje dodatnog jezika za Bošnjake, što je suprotno Ustavu, zakonima i međunarodnim standardima, iz razloga što se dodatnim jezikom određuje za upotrebu samo za korist manjinskih naroda jedne države”, kaže se u saopćenju koje potpisuje Jerlagić.

Kao što je poznato, bošnjački narod je konstitutivni narod pa iz tih razloga ne može imati i maternji jezik i dodatni jezik, što se pokušava, dodaje Jerlagić.

“Pravo na upotrebu jezika i pisma je jedna od osnovnih načela Upravnog postupka BiH i Član 18, zakona o Upravnom postupku Sl. Glasnik BiH br. 29/02 da će se svi upravni postupci BiH voditi na jednom od službenih jezika BiH koji su istovremeno i maternji jezici konstitutivnih naroda”, kaže Jerlagić.

(klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime