Jednonarodna skupština RS-a o slučaju Pećanac

0
18

narodna_skupstina_fff-300x225Podrinje – Koalicija “Prvi mart” osuđuje odluku Narodne skupštine RS-a kojom je opozvana smjena konzula BiH u SAD-u Brane Pećanca. Stav “Prvog marta” je da je Pećanac svojom bespogovornom identifikacijom sa djelovanjem MUP-a i Vojske RS-a u periodu ’92-95, osim zasluga za stvaranje jednog entiteta, nužno prihvata i dio odgovornosti za zločine koji su pripadnici tih institucija, predvođeni vrhovnim komandantom Vojske RS-a Ratkom Mladićem, počinili u Srebrenici, što je utvrđeno i presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu.

Takav Pećanac i svi koji su mu u NSRS-u dali podršku ne mogu govoriti da predstavljaju RS i građane RS-a, jer djeluju nauštrb značajnog dijela građana ovog entiteta koji su preživjeli progone i zločine izvršene od strane onih uz koje se Pećanac – kako je rekao – časno borio. Posebno u ovom trenutku treba podsjetiti na građane RS-a nerspske nacionalnosti koji su zbog etničkog čišćenja prisiljeni živjeti na američkim adresama. Njihova bi osnovna veza sa domovinom upravo trebao biti Pećanac, a on se, uz podršku NSRS-a, javno ponosi time što je pripomogao njihovom protjerivanju i izvršenju zločina nad članovima njihovih porodica.

Koalicija “Prvi mart” smatra licemjernim stav predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je na jučerašnjoj sjednici govorio kako je potrebno spriječiti praksu nacionalnog preglasavanja, jer bi, kako kaže, takva praksa ”BiH učinila zemljom mraka”. Jednako tako i stav člana predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića koji je, neposredno nakon sjednice NSRS-a, izjavio kako ”smatra opravdanim zahtjev hrvatskog naroda za ravnopravnost, naročito u FBiH, gdje Hrvati mogu da budu preglasani”.

“Prvi mart” podsjeća Dodika da o suprostavljanju praksi nacionalnog preglasavanja može govoriti tek kad se i u Narodnoj skupštini RS-a odluke počnu donositi po principu međunacionalnog konsenzusa, inače će po njegovim kriterijima i RS ostati ”zemlja mraka”. A Radmanović kao da je enormno ciničan kad sugeriše da Hrvati mogu (samo) u FBiH biti preglasani. Jer je jasno da Hrvati u institucijama RS-a i nemaju svojih legitimnih predstavnika, pa oni – po Radmanovićevoj logici – ne mogu biti preglasani u institucijama RS-a zato što ih tamo nema.

“Prvi mart” smatra opasnim i način na koji su se srpske opozicione stranke (prije svih SDS i PDP) postavile u slučaju Pećanac, jer su podržala opoziv odluke o smjeni Pećanca i to s rezervom prema SNSD-ovoj vlasti zato što se u svim sličnim slučajevima nije još žustrije suprostavljala, što će reći još snažnije branila one koji veličaju izvršioce genocida.  Iz toga jasno proizlazi da će se SDS i SNSD, kako oktobarski izbori budu bliže, pred očima svojih birača sve više takmičiti oko toga ko je posjednik veće nacionalne anksioznosti i ko je više zaslužan za genocid nad nesrpskim stanovništvom. Izvjesno je i da će konkretne posljedice od takve retorike i političke klime u RS-u najviše istrpjeti povratnici u RS, koji su i u nepredizborno vrijeme prečesto žrtve diskriminacije i fizičkih napada.

U Narodnoj skupštini RS-a SNSD ima 37 mjesta, a SDS 18. SDP ima 2, jednako kao i SDA. Procjene za slučaj formiranja zajedničke liste i rasta izlaznosti upućuju da zajednička lista može osvojiti od 12 do 17 mjesta u Narodnoj skupštini RS-a. U svjetlu svega navedenog, pozivamo povratnike u RS koji imaju pravo glasa u ovom entitetu i one koji ga do kraja procesa registracije mogu ostvariti, da podrže zajedničku listu stranaka koje ne poriču genocid, kako bi se promijenio postojeći odnos snaga unutar NSRS-a, Vlade i ostalih institucija RS-a, a s tim u vezi i poboljšao status povratnika u RS-u.

(prvimart.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime