Jedino normalno rješenje je jedan predsjednik BiH

0
21

news-2013-Mart-demokratska_fronta_press__1__725830121Gradačac – Sinoć je u sportskoj dvorani „Skenderija“ u Gradačcu održana javna tribina Demokratske fronte BiH (DF) na kojoj su o programskim ciljevima te stranke, pred više od hiljadu okupljenih članova i simpatizera DF-a, govorili Željko Komšić i drugi stranački čelnici.

Komšić je kazao da su u nepunu godinu dana, bez novca i dugova, uz mukotrpan rad i puno odricanja članova i simpatizera, uspjeli ustrojiti respektabilnu stranačku infrastrukturu na kojoj im zavide mnogi.

Dodao je kako to govori da građani u Bosni i Hercegovini žele nešto drugo u odnosu na ono što sada imaju, i da stranka ima podršku građana iz cijele BiH.

„Mi uskoro otvaramo i ured u Banja Luci. To će biti 52. općinska organizacija DF-a u Bosni i Hercegovini“, istaknuo je Komšić.

Kazao je, da unatoč odrađenim značajnim unutarstranačkim poslovima, pred DF-om stoje još mnogi izazovi i mnogo rada te da najteži posao slijedi nakon izbora.

Dodao je kako je osnovna zadaća članova DF-a stalno dokazivanje da su vrijedni povjerenja koje im građani BiH mogu dati na izborima.

„Nemojte misliti da su ljudi u ovoj zemlji naivni i da ih se više može vozati, varati, pričati i potkupljivati. Došlo je vrijeme da ljude treba uvjeriti da nam vjeruju a to se može postići samo ako smo privatno vrijedni poštovanja i da smo časni ljudi, i to će biti i najteži posao“, dodao je Komšić.

Pozvao je građane Bosna i Hercegovine koji su spremni raditi, žrtvovati se i odricati, i koji su spremni interese države Bosne i Hercegovine staviti ispred svojih osobnih interesa, da pristupe DF-u.

U izjavi za Fenu Komšić je kazao kako će se o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini ozbiljnije razgovarati tek u 2015.godini.

„Koliko vidim sve ovo što se do sad radilo je propalo, tu nema dogovora, jer cijela priča je od samog početka bila pogrešno postavljena“, kazao je Komšić u Gradačcu.

Dodao je da odgovor na pitanje zbog čega se to dogodilo, mogu dati oni koji su u tim razgovorima sudjelovali.

„Od presude Sejdić- Finci, došlo se do slučaja Komšić, do hrvatskog pitanja, a nije se rješavalo ono što je bila dužnost rješavati, tj. presudu suda u Strasbourgu, nego se bavilo sasvim drugim pitanjima. Naravno da se onda sve to zapetljalo i nisu se pronašli očekivani odgovori“, kazao je Komšić.

Istaknuo je da se presuda Sejdić-Finci vrlo jednostavno može implementirati u Ustav BiH ako ima dobre volje na svim stranama.

„Jedino normalno rješenje je da država BiH ima jednog predsjednika, kojega kao i u svim drugim zemljama, bira parlament i on ne bi imao iste nadležnosti kao što sada ima Predsjedništvo. Te nadležnosti bi se prenijele na Vijeće ministara i predsjednik bi bio predsjednik države a ne etničke skupine“, naglasio je Komšić.

Kazao je da bi se u Dom naroda uveo četvrti klub, onih koji nisu Srbi, Hrvati i Bošnjaci a koji bi imali isti broj članova kao ovi prethodni i koji bi se na isti način birali i imali iste nadležnosti.

„Time bi zadovoljili presudu Sejdić-Finci, jer bi oni koji nisu Srbi, Hrvati i Bošnjaci bili članovi predsjedništva, a također u Domu naroda bi ostvarili ravnopravnost“, smatra Komšić.

Upitan što misli o preustroju Federacije BiH i smanjenju broja kantona, Komšić je kazao da bi to moglo dovesti do mnogih nesuglasica s neizvjesnim ishodom .

„Ako pristanete da pravo naroda ograničavate na jedan teritorij, vi ste pristali na podjelu zemlje. Sutra ćete početi praviti izborne jedinice u kojoj će glasati Bošnjaci za Bošnjake, Srbi za Srbe, Hrvati za Hrvate i ko zna na čemu bi to završilo“, dodao je Komšić.

„Svaka priča o granicama i podjelama u ovoj zemlji je opasna priča, u koju smo se uvjerili. Svaki put kad se dirne u tu temu dođe do neke gužve. Zašto uopće ići u tom pravcu i stvaranju nekih novih jedinica a ne znamo što da radimo i s ovim postojećim”, zaključio je Komšić.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime