Jedanaest godina od smrti komandanta Sedića

0
132

komadant-mirsad-seddic-681x511Bosanska Krupa – Ovoga, 11. jula 2015. godine, navršilo se jedanaest godina od smrti ratnog komandanta 511. slavne brdske brigade, brigadnog generala Vojske Federacije BiH Mirsada Sedića.
Delegacija općine Bosanska Krupa, na čelu sa načelnikom općine Bosanska Krupa Arminom Halitovićem, ratnim starješinama 511.slavne brdske brigade, u subotu su u Arapuši, poslije učenja Fatihe pred dušu generala Mirsada Sedića, uz prisustvo mještana njegove rodne Arapuše, na njegovu rodnu kuću, ispod spomen-ploče kojom je ona označena, je položila cvijeće.

Ponos i tuga, u danima koji su obilježeni i posebnim suosjećanjem sa žrtvama genocida u Srebrenici, suosjećanjem sa porodicama šehida i poginulih boraca koji su svoje živote ostavili na brdu Ćojluk, tamo gdje u ove dane odvijala najpresudnija bitka pod komandom rahmetli Mirsada, bitka koja je otvorila vrata povratku u slobodnu Bosansku Krupu, jednako su bojali zeleni prostor u kome je smještena i u kojem je 11. jula disala Arapuša.
Uz mještane koji u dvije kuće, gotovo jedna do druge, imaju dva čovjeka koje će historija pamtiti, uvaženog Reisa Džemaludina efendiju Čauševića i generala Mirsada Sedića, na ovaj dan sjećanja su bila i najjača. O liku i djelu komandanta 511. slavne brdske brigade nadahnuto je govorio Husnija Avdagić, ratni starješina i saborac i istakao da je general Mirsad Sedić rođen je 4. januara 1956. godine u Arapuši, u općini Bosanska Krupa.
Vojnu gimnaziju završio je u Mostaru, a Vojno-tehničku vazduhoplovnu akademiju 1977.
godine u Sarajevu. Početkom 1992.godine uključio se u odbrambeno-oslobodilačke jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U vrijeme rata bio je zamjenik komandanta Petog korpusa i sa te je funkcije, po vlastitoj odluci, došao na čelo komande 511. slavne, nakon pogibije komandanta Mirsada Crnkića.

„Sjećamo se i sad riječi generala Mirsada Sedića od 17. septembra 1995.godine, iz slobodnog grada Bosanska Krupa „da je 511.slavna u sadejstvu sa jedinicama 505. viteške i 503. slavne brigade, nakon 1244 ratna dana oslobodila grad Bosansku Krupu i time izvršila svoj vojnički, ljudski i historijski zadatak i vratila se kući“ naglasio je gospodin Avdagić.

Komandant Mirsad Sedić je tako ostao zapisan u historiju bosanskokrupske borbe za slobodu kao čovjek pod čijem je komandom nakon 1244 dana Bosanska Krupa ponovo vraćena onima koji su najviše voljeli i poštovali.

Ratni straješina Husnija Avdagić je rekao da je general Mirsad Sedić odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima 1998.godine kao pripadnik Zajedničke komande Vojske Federacije BiH i ratnim priznanjem značkom „Zlatni ljiljan“ 1996.godine, kao pripadnik 511. slavne brdske brigade.

Na ponos članova porodice Mirsada Sedića, svi su pozdravili i riječi kojima je još jednom izrečena rečenica da je general Mirsad Sedić bio pošten čovjek i dosljedan komandant, velikog vojnog znanja, strpljivosti i hrabrosti.

Nažalost kako to biva obično, najbolje Bog uzima za sebe. Tačno prije 11 godina smrt je Mirsada Sedića zatekla u mladim godinama, kao prerano penzionisanog generala Vojske Federacije BiH. Njegov mezar je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Jedanaest godina je proteklo od onog dana kada je prestalo kucati srce komandanta Mirsada Sedića. I nikom, od onih koji su prisustvovali obilježavanju godišnjice smrti, nije bilo slučajno da je baš na jedanesti juli, njihov Mirsad otišao na bolji svijet. Sigurno ga je tamo u nekom boljem svijetu doticala srebrenička tuga i sigurno je da je i ove godine, u tom danu, bio sa svojim saborcina na bosanskokrupskom brdu Ćojluk. Prerano otišao, ali mnogo toga za ponos Arapušanima, Krupljanima, Bosni i Hercegovini ostavio.

Ovim sjećanjem i obilježavanjem godišnjice smrti, još jednom odajemo veliko poštovanje prema čovjeku i ratnom komandantu 511. slavne brdske brigade generalu Mirsadu Sediću i predajemo mu rahmet, kazali su u Arapuši njegovi saborci, rodbina i prijatelji.
Jedanaesti jedanaesti juli je i ove godine posvjedočio o svemu onome što je krasilo i u nezaborav zapisalo ime i prezime Mirsada Sedića, komadanta i generala koji je imao najteži i najljepši zadatak, a kojeg je uz to i sa svojim saborcima i izvršio.

(krupljani.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime