Jecaji i Fatiha prekrili su cijeli Kozarac, 284 šehida sutra će naći smiraj duša

0
4

140719046.2_xlPrijedor  ̶   U nekoliko kilometara dugoj koloni posmrtni ostaci 284 tabuta upravo stižu (16,10 sati) na stadion u Kozarcu, gdje se okupio veliki broj Kozarčana, članova porodica stradalih, rodbine, prijatelja i svih onih koji žele da odaju posljednju počast žrtvama stravičnog zločina u Prijedoru. Jecaji i Fatiha jedino se čuju u tišini koja je “okupirala” cijeli Kozarac. 

Kako saznajemo, odmah po dolasku tabuti će na rukama rodbine i prijatelja biti nošeni do stadiona i spušteni, a potom će u 33 minute dugom obraćanju biti pročitana imena svih ubijenih. Nakon toga, uz tabute će ostati samo članovi porodica ubijenih.

Iz Odbora za dženazu najavljuju da će večeras, 23. noć ramazana cijelu noć biti vjerski program sve do 9,30 ujutro kada će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 283 Bošnjaka i sahrana jednog Hrvata.

I dok je tužna povorka prolazila kroz Prijedor, s druge strane ulice mogla se čuti glasna muzika i trubači sa svadbenih veselja. No, sve je proteklo bez ijednog incidenta.  Inače u Prijedoru sutra neće biti Dan žalosti.

Mirsad Duratović,predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor 92” sutra će na lokalnom mezarju u Bišćanima ukopati 10 članova svoje uže porodice, među njima oca i brata koji je imao samo 15 godina kada je ubijen.

Na pitanje da li se može naći smiraj i oprostiti, Duratović je pitao šta znači riječ oprost.

-Može li se nekome oprostiti što ti je ubio brata od 15 godina? Svi pričaju ne treba zaboraviti, već oprostiti. To govore samo oni koji nisu nikoga izubili, ali to ne znači mrziti, kaže Duratović.

Posebno teško mu je palo kada je morao majku Vahidu odvojiti od brata i sina Halida, u hali Šejkovača. Kaže da je u jednom trenutku molećivo pogledala, kao kad ljudi preklinju za život, i uplakano mu rekla:” Nemoj me odvajati od djeteta”.

Danas su iza podne, iz Identifikacionog centra Šejkovača kod Sanskog Mosta  put Kozarca u deset kamiona praćeni stotinama automobila  odvezeni tabuti sa 284 nevine prijedorske žrtve ekshumirane iz masovne grobnice Tomašica.

Cijelo jutro  na Šejkovači su se vršile pripreme i  organizirao utovar posmrtnih ostataka žrtava. Na hiljade članova porodice   ubijenih Prijedorčana danas su tokom prijepodneva bili uz tabute svojih najmilijih,a onda su formirali  nepreglednu kilometarsku kolonu  iza kamiona sa tabutima.

Kamioni su u znak ljubavi prema nevinim žrtvama bili iskićeni strukovima cvijeća.

Potresni su bili trenuci  kada je tužna kolona prolazila kroz glavnu gradsku ulicu u Sanskom Mostu. Jedna stara majka  išla je za kamionima  i neprestano se molila.  Suze i sklopljene ruke na licima govorile su sve. Bukvalno je cijeli grad izišao da se u tišini  koju je remetio samo rad motora pokloni žrtvama i fatihama da im poželi konačni smiraj.

Zajednički ispraćaj, kolektivna šehidska dženaza za 283 prijedorska Bošnjaka i posljednji oproštaj od jednog Hrvata koji su ubijeni na području Prijedora, bit će obavljeni u nedjelju, 20. jula, na stadionu Bratstvo u Kozarcu kod Prijedora.

Klanjanje dženaze predvodit će reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović.

U Odboru za šehidsku dženazu očekuju da će zajedničkom ispraćaju u Kozarcu prisustvovati Valentin Incko (Inzko), visoki predstavnik za BiH, predstavnik Američke ambasade u BiH, kao i predstavnici EU. U ime porodica od žrtava će se oprostiti Denisa Duratović-Hegić iz Bišćana kod Prijedora.

U nedjelju u 9.30 sati predviđen je posljednji ispraćaj i klanjanje kolektivne dženaze prijedorskim žrtvama, a u 10.30 sati ispraćaj prema lokalnim mezarjima Bišćani, Čarakovo, Hambarine, Rakovčani, Rizvanovići, Zecovi, Skela i Kamičani gdje će biti obavljen ukop.

Riječ je o posmrtnim ostacima 284 žrtve, od kojih su 283 civili bošnjačke nacionalnosti i jedna žrtva hrvatske nacionalnosti, Ante Dolić.

Identificirane žrtve pronađene su uglavnom u masovnoj grobnici Tomašica na području Prijedora iz koje je 2013. godine ekshumirano 435 žrtava, od toga 275 kompletnih tijela.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Prijedoru 20. jula je dječak Elvis (Munib) Šarčević. Imao je 13 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Tomašica.

Najstarija žrtva je Salih (Mujo) Kadirić koji je rođen 1915. godine, a i njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Tomašica.

Među identificiranima su i tri ženske osobe, a najstarija među njima je Đula (Ibrišim) Duratović, djevojački Kadić, rođena 1924. godine. Najmlađa među žrtvama ženskoga spola je Zineta (Nedžib) Kahrimanović koja je imala 27 godina.

Uskoro optužnice protiv tri osobe

Također, jučer je Tužilaštvo BiH saopćilo da radi na više predmeta koji se odnose na ratne zločine na području Prijedora. Kako je navedeno, već naredne sedmice očekuje se podizanje optužnice protiv tri osobe, za koje su prikupljeni dokazi da su odgovorne za ubistvo devet žrtava bošnjačke nacionalnosti u Kozarcu kod Prijedora, 1992. godine.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime