“Javno izvinjenje za uvredu časti Bošnjakinje-muslimanke ili tužba u Strazburu”

1
34

U povodu antislamske, islamofobične i diskriminatorske izjave Sebastiana Kurza, ministra spoljnih poslova Republike Austrije u kojoj je između ostaloga istakao da “u Sarajevu ili Prištini se, naprimjer, ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu, kako bi promijenile sliku u gradu”

Zbog šutnje zvaničnika Bosne i Hercegovine, otvorenim pismom se obratila bosansko-hercegovačka publicistkinja Elmedina Muftić, posebno naglašavajući da žena Bošnjakinja nikada nije bila na prodaju, jer njezina čast i obraz nemaju cijenu, njezina vjera u Allaha dž.š. je slobodan izbor. Muftićka je istakla, da je izjava ministra spoljnih poslova Austrije “vrlo zla i podmukla, jer njome vrijeđate čast i nanosite duševnu bol vjernicama muslimankama, koje nošenjem mahrame i hidžaba pokazuju pokornost Allahu dž.š. a ne ljudima”.

Ona traži javno izvinjenje ministra spoljnih poslova Republike Austrije Bošnjakinjama ili će u suprotnom biti tužen u Strazburu.

U nastavku objavljujemo pismo u cjelosti:

“Poštovani gospodine Ministre,

Počinjem ovo pismo riječima, utječem se Bogu od mraka neznanja iz kojeg se rađa strah od drugog i drugačijeg, a iz straha se rađa mržnja kao izvor svakog zla.

Ne znam da li ste svjesni težine i opakosti izjave: “U Sarajevu ili Prištini se, naprimjer, ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu, kako bi promijenile sliku u gradu” koju ste dali za njemački dnevnik “Handelsblatt“ u kojem iznosite laž, klevetu, sijete vjersku, rasnu, etničku mržnju, te bivate vjetar u jedra velikonacionalistima i islamofobima u i oko Bosne i Hercegovine, koji se već danima napajaju vašom izjavom kao opijumom za svoje nacističke izjave i antibosanske i antibošnjačke političke poteze.

Gospodine Ministre, Vaša izjava se u potpunostu uklapa u veliko-srpsku i veliko-hrvatsku genocidnu politiku u kojoj jedan od glavnih planova i akcenata u vremenu agresije na BiH da se obesčaste žene Bošnjakinje, muslimanke, da im zlikovci svih profila udaraju na njezinu čast, stid, dostojanstvo! Na tako važnoj državnoj poziciji u Republici Austriji, koja slovi za prijatelja Bosne i Hercegovine, uzeli ste sebi za pravo da nasjedate na laži i podmetačine velikonacionalista i iste te laži sami iznosite u medijima. Gospodine Ministre, krajnje nezrelo i neljduski pričati o ženama o kojima ne znate ama baš ništa, jer da znate karakter žene Bošnjakinje, nikada vam ne bi palo na pamet da njezinu slobodu volje, opisujete kao prodaju.

Gospodine Ministre, upamtite dobro, žena Bošnjakinja nikada nije bila na prodaju, jer njezina čast i obraz nemaju cijenu, njezina vjera u Allaha dž.š. je slobodan izbor i odluka da se povinuje propisima vjere, te da u skladu sa tim bude i obučena. S toga vaša izjava se posebno može tumačiti kao vrlo zla i podmukla, jer njome vrijeđate čast i nanosite duševnu bol vjernicama muslimankama, koje nošenjem mahrame i hidžaba pokazuju pokornost Allahu dž.š. a ne ljudima.

Gospodine Ministre, ovom izjavom ne samo da ste uvrijedili čast žena muslimanke koje nose mahramu / hidžab, nego ste direktno prekršili član 9. Konvencije o ljudskim pravima i slobodama, što, priznat ćete, ne ide uz imidž političara koji se deklariše kao demokrata i države koja slovi demokratskom u čijem druuštvu Bošnjaci zauzimaju posebno mjesto.
Analizirajući vašu izjavu, može se doći do zaključka, da vas boli samostalnost ovdašnjih žena i njihova snaga volje da izaberu način života prožet vrijednostima islama, pa želite sa svojim zlim izjavama da obezvrijedite čestitost muslimanke, svetost hidžaba i njegov značaj u životu i društvu. Sudeći po tome da su se bosanske žene suprotstavile kako austougarskoj, tako i fašističkoj, nacističkoj ali i veliko-srpskoj okupaciji, te da su baš u Sarajevu djevojke i žene pružile jak otpor zlikovicima, braneći svoju domovinu, vjeru, čast i obraz, može se naslutiti odakle seže i vaša frustracija, o nama, Bošnjakinjama i našim slobodnim izborom i načinom života.

Gospodine Ministre, kao pripadnica bošnjačkog naroda nad kojim je izvršen genocid koji je presuđen i od strane najviših internacionalnih sudskih instanci, a u toj hrišćansko-kršćanskoj genocidnoj kampanji je silovano preko četrdeset hiljada bošnjačkih djevojčica, djevojaka, žena… Silovane su Bošnjakinje svih starosnih dobi koje su nosile mahramu / hidžab (i bez mahrame / hidžaba); zato gospodine Ministre, tražimo od Vas i Vlade Republike Austrije, da svim muslimankama Bošnjakinjama uputite JAVNO IZVINJENJE, ujedno da sagledate posljedice koje je vaša izjava izazvala, te posebno sagledate da se vašom izjavom podgrijali velikonacionalističke strasti separatista, ugrozili sigurnost građanki BiH koje nose hidžab, uvrijedili nas, nanijeli nam duševnu bol, te povrijedili osnovno ljudsko pravo na slobodu izražavanja i ispoljavanja vjere.

Gospodine Ministre, ako ne izrazite izvinjenje, protiv vas će biti pokrenuta tužba Sudu za ljudska prava i slobode u Strazburu, zbog kršenja člana 9. Konvencije o ljudskim pravima i slobodama, te kleveti i uvredi časti, raspirivanju vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, gdje ćete moći iznijeti dokaze na kojima bazirate vašu izjavu.

Vrijeme obespravljenih je prošlo. Vrijeme okupacija je iza nas. Vrijeme slobodnih i spremnih da brane svoju čast, dostojanstvo i pravo na slobodu prakticiranja vjere dolazi. Neznanje se mora pobijediti, da bi se pobijedio strah od drugog i drugačijeg. Čitajte. Jer čitanje je stroga obaveza. Učite. Učenje razbija mrak neznanja, povećava ljubav, uči nas poštovanju drugih i drugačijih, daje nam jednaka prava da budemo ono što jesmo.
Imajte u vidu i dobro upamtite gospodine Ministre, kad krenete u Bosnu, operite noge u rijekama, prosvijetlite dušu znanjem, napunite oči ljepotom različitosti i uživajte, a ne budite zlonamjerani, jer Bosna je osjetljiva na nepravedne, lažljive i zlonamjerne. Odmah ih prepoznamo i pružimo im otpor. Znaju to okupatori koji su Bosnu pohodili 1878., 1941, 1992.godine, a u toj zloj namjeri su zaustavljeni, piše u pismu koje je potpisala bosansko-hercegovačka publicistkinja Elmedina Muftić. Pismo je upućeno i ambasadoru Republike Austrije u BiH, medijima i relevantnim faktorima u našoj zemlji.”

 Autor: Elmedina Muftić


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime