Javno i jasno govoriti o genocidu je najbolje sredstvo borbe protiv negiranja genocida

0
4

Srebrenica-Massacre-Bosnian-Genocide-Kamenica-Budak-Mass-GraveKanada  – Institut za istraživanje genocida Kanada će biti na otvaranju prvog Kanadskog muzeja za ljudska prava koji se zvanično otvara 19. septembra. Otvaranjem Kanadskog muzeja za ljudska prava Kanada je potvrdila stvoju opredjeljenost za zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Sva ljudska bića su rođena slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ovaj muzej je posvećen istraživanju i razumjevanju ljudskih prava i sloboda i promicanju razmišljanja i dijaloga o ljudskim pravima i slobodama. U posebnom muzejskom eksponatu pod simboličnim nazivom “Prekinuti tišinu – Riječi su moćne”, na prijedlog Instituta za istraživanje genocida, Kanada je uvrštena i posebna, stalna postavka o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Na ovakav način želimo se institucionalno, znalački, naučno istraživački i argumentovano suprostaviti sve izražejnijim oblicima negiranja genocida u Srebrenici u Sjevernoj Americi, prezentiranjem naučno istraživačkih, sudskih i pravnih činjenica o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

Institut za istraživanje genocida Kanada se zahvaljuje Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike i kanadskoj bošnjačkoj zajednici na kontinuiranoj podršci u borbi za istinu o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima i borbi za pravdu za žrtve tih zločina. Posebno se zahvaljujemo rukovodstvu Kanadskog muzeja za ljudska prava koje je odvojilo dio prostora za stalnu muzejsku postavku o genocidu u Srebrenici, što je zajedno sa usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Kanadskom parlamentu najefikasnija sredstvo borbe protiv negatora genocida u Srebrenici i BiH, piše u saopćenju koje je potpisao Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

Kanadski muzej za ljudska prava (CMHR) humanrights.ca

Prekinuti tišinu humanrights.ca

Izložba o genocidu u BiH u Kanadskom muzeju instituteforgenocide.org/

Genocid u Srebrenici u Kanadskom muzeju: instituteforgenocide.orgBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime