Javni RTV servis u BiH rehabilitacijom ratnog zločinca Krajišnika ponižava žrtve genocida

0
3

Ratni_zlocinac_Momcilo_KrajisnikAutor: Elmedina Muftić

Povodom dvadeset godina od Daytonskog mirovnog sporazuma koji je potpisan 21. 11.1995.godine u zračnoj luci Right-Paterson kod Daytona, na Javnom RTV servisu, odnosno BHTV je održana dijaloška emisija pod nazivom “20. GODINA POSLIJE”, u kojoj se kao gost pojavio osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik, kojeg je Haški tribunal proglasio krivim za istrebljenje, ubistva, progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i zločine protiv čovječnosti, te ga prvostepenom presudom osudio na 27 godina zatvora, u žalbenom postupku ta kazna je samanjena na 20 godina zatvora, zločinac je pušten na slobodu poslije odležane dvije trećine robije.

 Postavlja se pitanje, odakle pravo urednicima informativno-političkog programa na BHTV da pozivaju osuđenog ratnog zločinca u emisiju i na takav način mu dozvoljavaju da se javno afirmiše. Zamislite da se poslije II svjetskog rata na TV ekranima pojavio Rudolf Hess, i pričao o miru o kapitulaciji idt… To je nezamislivo. Ali u Bosni i Hercegovoni je to posve normalno, posebno uredničkom kolegiju BHTV-a, koji ne samo da ne poštuje i vrijeđa žrtve mračne politike koju je zagovarao i provodio Momčilo Krajišnik, nego se ruga i Haškom tribunalu i presudama istog suda. Nigdje na svijetu nema da se ratni zločinci ovako javno pokušavaju rehabilitovati, kao ovdje u Bosni i Hercegovini. Pošto su Bošnjaci najvećim dijelom oni koji plaćaju RTV pretplatu iz koje se finansira i BHTV i ovakve emisije koje pljuju u lice žrtvama genocida, ne mareći kakvu duševnu bol nanose preživjelima, treba li bi svi dobro razmisliti, kome i za šta dajemo svoj novac. Kakva se to uređivačka politika vodi unutar Javnog servisa? U čijoj su službi urednici i novinari istog?

 Postoji li i minimum profesionalizma, humanosti i poštovanja spram žrtava genocida, zločina, etničkog čišćenja?

 Šta god da pomenuti budu uzimali kao opravdanje, opravdati se ne mogu.

 Osuđenom ratnom zločincu Momčilu Kajišniku ne smije biti mjesta na Javnom emiteru, ne smije mu se davati prostor za rehabilitaciju, jer time se umanjuje njegov zločin, a onima koji i danas žive takvu vrstu politike se šalje ohrabrujuća poruka, da “ratni zločinac i nije nešto strašno”, jer izgleda je u ovoj zemlji sasvim “normalno” ubijati Bošnjake, što ih više ubiješ, što više dobiješ godina zatvora to si veća FACA.

(Bošnjaci)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime