Javna rasprava u organizaciji Medice Zenica: Država mora finansirati rad sigurnih kuća u BIH

0
7

medica-zenica-28012016 (1)

Zenica – Udruženje za zaštitu žrtava nasilja Medica Zenica organizovala je javnu raspravu na temu osnivanje i finansiranje ustanova za zaštitu žrtava nasilja, a povodom predloženog Nacrta Zakona o zaštiti nasilja u porodici koji je predložila Vlada Federacije BIH.

Kako je kazala direktorica Medice Zenica Sabiha Husić za njih je sporan član 35. ovog Zakona koji predviđa da nevladie organizacije trebaju izvršiti preregistraciju, ali da država ne preuzima finansiranje preregistrovane ustanove. – To za nas znači dodatno finansiranje komplikovane strukture, s toga smatramo da izmjne trebaju ići ka tome da se dozvoli osnivanje sigurnih kuća na osnovu Zakona o udruženjima i fondacijama i Zakona o ustanovama. Dakle, nismo spremni da se preregistrujemo ako unaprijed znamo da nećemo imati finansijska sredstva – kaže Husić.

Predloženi Nacrt zakona predviđa finansiranje smještaja žrtve u sigurnu kuću, dok nevladine organizacije traže da se finansiraju svi fiksni i varijalbilni troškovi i to 70 posto Federacija, a 30 posto lokalne zajednice.

Husić je navela da je pozitivan primjer Zeničko-dobojski kanton jer ovdje lokalne sredine i kanton finansiraju rad sa po 30 odsto, a Federacija sa 40 odsto i to je model koji se pokazao dobrim u proteklih pet godina.

Jasmina Mujezinović izvršna direktorica fondacije loklane demokratije i organizacije koja vodi sigurnu kuću u Sarajevu kazala je da većina predloženih Zakonskih rješenja ne zadovoljava zahtjeve potreba žrtava nasilja u porodici, kao i nevladine organizacije koje vode sigurne kuće.

– Sigurne kuće moraju imati finansiranje kompletnog rada i funkcionisanja sigurne kuće, jer bez obzira ima li šticenica ili ne sigurna kuća ima troškove održavanja, zaposlenika i svih drugih izdataka koje ima jedna kuća – kazala je Mujezinović.

Primjedbe sa javne rasprave bit će dostavljiene predlagaču pomenutog Zakona.

(N. Glibo/Faktor.ba/Foto: B. Mahmić)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime