Javna rasprava u Kopenhagenu za zemlje Skandinavije

0
2

jav-ras-ust-skan-03-2014-1Danska – U srijedu, 26. februara ove godine, u Kopenhagenu je održana javna rasprava o Nacrtu amandmana na Ustav IZ za zemlje Skandinavije. Pored predstavnika Ustavne komisije u sastavu prof. Hilmo Neimarlija i Razim-ef. Čolić, šef Kabineta reisu-l-uleme, bili su glavni imami Švedske Idriz-ef. Karaman, Norveške Senaid-ef. Kobilica i Danske Nermin-ef. Babić, kao i imam iz Geteborga Fuad-ef. Čolić, predsjednik Džematskog odbora u Kopenhagenu i nekoliko članova džematskih odbora iz danskih džemata. 

Uvodne riječi su imali dr. Hilmo Neimarlija i Razim-ef. Čolić, a nakon toga su uslijedila pitanja i diskusije. Predstavnici skandinavskih zajednica, nakon davanja podrške prijedlozima Ureda za bošnjačku dijasporu fokusirali su se na pitanje mjesta Ureda za bošnjačku dijasporu u budućoj organizaciji Rijaseta, pa su zastupali mišljenje da Ured treba da preraste u Upravu i kao takav ima svog člana u Rijasetu. Bošnjaci u dijaspori već dugo pate od nezainteresiranosti vlasti u BiH, jer očekuju da im se u državi da adresa na koju se mogu obratiti i koja će i njihove interese zastupati. Uvijek je bilo riječi o mogućem Ministarstvu za dijasporu, ali se također uvijek na kraju ispostavi da Bošnjaci van BiH i nisu u fokusu vlasti, osim kada treba pare donijeti u BiH i kada je riječ o glasanju.

U tom smislu je sugerirano da bi Islamska zajednica i u ovome procesu trebala pokazati koliko su jednako važni naši ljudi, bili oni u ili van Bosne i Hercegovine. Jedan od načina da se to pokaže jeste i davanje Uredu veće važnosti i višeg nivoa kako bi direktno učetvovao u tretiranju i kreiranju politike Islamske zajednice prema bošnjačkom narodu u dijaspori.

Također je podvučeno da pitanje sabornika naše zajednice u dijaspori treba biti uzeto ozbiljnije i ne treba bježati od većeg broja predstavnika, jer i to ima svoju težinu. Predloženo je da Norveška, Švedska, Danska i Finska imaju barem dva sabornika.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime