Jasir Kazi- Ja se neću izviniti za pucnjavu u Orlandu

0
1

Poznati američki učenjak Jasir Kazi je kazao da se muslimani ne bi trebali izvinjavati za pucnjavu u Orlandu kada je napadač Omar Matin ubio 50 osoba.

Na svome Facebooku, Kazi je napisao zašto se on mora izviniti za nešto što je počinila psihički nestabilna osoba i to samo zato što je njegovo ime Omar?
“Jedva 36 sati nakon što je dogodilo jedno od najpozitivnijih predstavljanja islama i muslimana u Americi, dženaza Muhammed Alija, čini se da će sve to dobro izbrisati besmisleni čin nasilja počinjen od nikogovića koji slučajno nosi muslimansko ime.
To je problem kada ste manjina pod pritiskom- postupci jedne osobe povezuju se sa svima. Koliko mi poznato, masovne ubice bijele rase (što je uobičajeno) ne predstavljaju sve bijele Amerikance. Meksički gangsteri ne predstavljaju sve latino-amerikance. Afroamerički kriminalci ne predstavljaju cijelu afroameričku populaciju.
Pa zbog čega onda se ja moram izviniti za nešto što je počinila psihički nestabilna osoba samo zato što je njegovo ime ‘Omar’?

Ne pokušavam biti neosjetljiv što se tiče smrti u Orlandu, bilo koji i svaki gubitak ljudskog života na takav način je tragedija, i nijedna vjera ili zakon ili moralni kodeks ne bi odobrio takav čin.
Ja samo želim ukazati da izgleda nepravedno da se postupci pojedinca ekstrapoliraju da predstavljau sve SAMO kada je počinitelj musliman. Nikada nismo čuli da su sve crkve izdale osudu kada je kršćanski fanatik ubio doktora za pobačaje. Pa zašto mi moramo kao zajednica na neki način kolektivno ‘priznati’ zločine koje je počinila usamljena, poremećena osoba? (Dok pišem ovaj paragraf čini se da je čin počinio pojedinac koji je radio na svoju ruku, koji nije povezao ovaj čin sa vjerom niti je djelovao u ime terorističke grupe)
Ako želite osudu, ja osuđujem podjednako svako nepravedno ubistvo, bez obzira na vjeru, rasu ili nacionalnost napadača. Ali se neću izviniti jer nemam zbog čega.

Izvor: IslamBosna.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime