Jako malo kulturnih projekata u BiH realizirano sredstvima EU

0
15

eu projektiBiH – BiH je u nedavno završenom proračunskom okviru Europske unije 2006.-2013. iz raspoloživih europskih fondova povukla jako malo sredstava za kulturne projekte, rečeno je na predstavljanju projekta “Ocjenjivanje kulturnih politika i programa koje financira EU, a koji su promotori kulturne raznolikosti i interkulturalnog dijaloga na Balkanu/Jugoistočnoj Europi”.

Nositelj ovoga projekta bila je nevladina organizacija “Akcija Sarajevo”, a lokalni partner Omladinski kulturni centar Abrašević u čijim su prostorijama u Mostaru predstavljeni rezultati projekta.

Po riječima Huseina Oručevića iz OKC-a Abrašević, više je razloga za loše rezultate nevladinih organizacija i javnih ustanova kada su u pitanju kulturni projekti, a jedan od osnovnih je nedovoljna informiranost o programima i projektima EU, kao i to što je za neke projekte EU potrebno pronaći dodatni izvor financiranja u iznosu od otprilike 50 posto.

“Porazno je za BiH da je veoma mali broj kulturnih projekata EU realiziran na području naše zemlje. Također, kada je riječ o dvije stvari na koje smo htjeli skrenuti pažnju: različitosti i interkulturni dijalog, primijetili smo kako su se one vrlo rijetko javljale kao cilj i uglavnom su išle kao popratne pojave ili podciljevi realiziranih projekata”, dodao je Oručević.

Govoreći o sljedećem proračunskom razdoblju EU 2014.-2020., Oručević je istaknuo kako se za BiH otvara velika prilika s obzirom na to da će nevladine organizacije i javne ustanove iz BiH za veliki projekt “Kreativna Europa”, koji se bazira na kulturi i medijima, a čija je ukupna vrijednost za sedmogodišnje razdoblje 1,4 milijarda eura, moći aplicirati ravnopravno, kao da je BiH punopravna članica EU.

“Problem će, naravno, i dalje biti politika. U BiH trenutno neke nevladine organizacije koje su sa svojim partnerima već aplicirale za program ‘Kreativna Europa’ i čiji su projekti odobreni, ne mogu povući novac jer država BiH, odnosno mjerodavna ministarstva, s Europskom komisiju nisu potpisala memorandum o ulasku BiH u projekt ‘Kreativna Europa’, i ta su sredstva do daljnjeg zamrznuta”, upozorio je na kraju Oručević.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime