Jahorina Film Festival – Najbolji ekološki projekti u BiH

0
3

Sarajevo – Za najbolji ekološki projekt u BiH danas je u okviru Jahorina Film Festivala, a u saradnji sa fondovima za zaštitu životne sredine/okoliša Federacije BiH i Republike Srpske, dodijeljeno pet nagrada “Zlatni Javor”.

Od deset nominiranih, komisija je odabrala pet najboljih projekata iz cijele Bosne i Hercegovine.

Nagradu “Zlatni Javor” za najbolji ekološki projekt u BiH dobio je Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, za projekt “Detekcija, karakterizacija i konzervacija novih oblika biodiverziteta u BiH: Studija slučaja roda sorbus”.

Ovaj projekt, kako je pojasnio Faruk Bogunić sa Šumarskog fakulteta, ciljano se bavi zaštitom prirodne baštine, naslijeđem BiH, opisane su novi oblici  biljne raznolikosti, ali su prepoznata i područja koja mogu biti potencijalno zaštićena a od interesa su za biljnu raznolikost kao što je područje planine Igman, Bjelašnice, Čvrsnice.

Nagradu je dobio i Jedinstveni općinski organ uprave općine Bosanski Petrovac za projekt “Rekonstrukcija i izgradnja kanalizacione mreže i pogona za prečišćavanje otpadnih voda Bosanski Petrovac (kanal F6, F6-1 i Prva faza izgradnje postrojenja za prečišžavanje otpadnih voda).

Također je nagrađen i Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu “HEIS” za projekt “Izrada plana upravljanja otpadom za Srednjobosanski kanton – Kanton Središnja Bosna za period 2014.-2024.”

ECO Group iz Banja Luke dobio je nagradu za projekt “Usposavljanje kapaciteta za sterilizaciju i zbrinjavanje medicinskog i infektivnog otpada u Republici Srpskoj”, a stručna saradnica ove firme Nataša Blagojević je kazala da je prije ovog projekta, stanje u RS-u, kada je riječ o zbrinjavanju medicinskog  i infektivnog otpada bilo je na veoma niskom nivou.

– Od kako je uređaj počeo s radom, procenat povećanja brige o zdravlju radnika, ljekara, povećan je za 200 posto – kazala je za Fenu Blagojević, te dodala da je zdravstvenim radnicima posao olakšan.

Nagradu “Zlatni Javor” je dobilo i JP “Aquana”d.o.o za projekt “Zamjena postojećeg sistema grijanja koji koristi lož-ulje sa kotlovima na pelet, sa spremištem peleta i kombinovanim spremnikom”.

Kako je kazao direktor Jahorina film festivala Mirko Despić, ovim je data puna podrška razvoju turizma i jačanju svijesti o ekologiji.

– Ovo je direktna podrška radu fondova i aplikantima koji apliciraju za sredstva u svrhu zaštite okoliša u cijeloj BiH – kazao je za Fenu Despić i za sutra najavio dodjelu nagrada za najbolji film u osam kategorija i dvije konkurencije, strana i domaća.

(brzevijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime