Jagland: Mora se poboljšati rad sudija i tužilaca u BiH

2
1

Jagland: Mora se poboljšati rad sudija i tužilaca u BiH

BiH – Ovaj visoki evropski zvaničnik, koji je u proteklom periodu imao važne sastanke s čelnicima svjetskih sila, za “Avaz” je ukazao na nedostatke u bh. pravosuđu, ali se osvrnuo i na ostale segmente u kojima kao država još moramo položiti ispit demokratičnosti

Generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland izjavio je u intervjuu za “Avaz” da Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH mora biti ojačano jer igra ključnu ulogu u vraćanju povjerenja javnosti u kompletno bh. pravosuđe.

Ovaj visoki evropski zvaničnik, koji je u proteklom periodu imao važne sastanke s čelnicima svjetskih sila, za “Avaz” je ukazao na nedostatke u bh. pravosuđu, ali se osvrnuo i na ostale segmente u kojima kao država još moramo položiti ispit demokratičnosti.

– Rekao bih da složenost pravosudnog sistema te prijetnje nezavisnosti pravosuđa utječu na njegovu efikasnost. Koraci koji se moraju poduzeti odnose se na poboljšanje profesionalizma, integriteta i odgovornosti sudija i tužilaca. Također, raspoloživa sredstva se moraju trošiti na više pouzdan način i efikasnije nego kako je to sada slučaj, s fragmentiranim budžetskim planiranjem – poručuje Jagland.

Grupa zemalja Vijeća Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) sačinila je kompletan izvještaj o tome šta je potrebno činiti u ovoj oblasti, a Jagland navodi da je u tom izvještaju navedeno i da se pravosudni sistem u BiH možda može nositi s krivičnim predmetima, dok i dalje ima zaostataka što se tiče građanskih i privrednih predmeta.

– Budžet pravosudnog sistema raste. Ovo je dobrodošao razvoj. U odnosu na bogatstvo zemlje predstavlja značajna izdvajanja, iako je iznos po stanovniku dobrano ispod evropskog prosjeka – rekao je Jagland.

(Fena/mr)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime