Jačanje ekonomije BiH: Počinje edukacija za 120 farmi

0
21

62b91e5b5892975be6fc56efa9cbabaa_MBiH – Kako bi se privukla pažnja turskih investitora na atraktivne poslovne prilike u Bosni i Hercegovini, uskoro počinje edukacija za pisanje projekata namjenjena isključivo malim i srednjim preduzećima.
Centar za razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom BIGMEV, kao inicijator projekta, i Direkcija za tursku dijasporu YTB, kao pokrovitelj projekta, otpočinju edukacija za 120 firmi iz osam bh. gradova na temu “Priprema i implementacija investicijskih projekata”.
Projekti koji budu pripremljeni po završetku edukacije će ići na evaluaciju od strane stručne komisije, a najbolji projekti će imati priliku da budu predstavljeni turskim investitorima.
U sklopu projekta, koji je pokrenut s ciljem da ojača ekonomiju Bosne i Hercegovine kroz povećanje broja investicija iz Turske, 120 malih i srednjih preduzeća iz BiH će dobiti mogućnost da učestvuju na petodnevnoj edukaciji za pisanje projekata koju će voditi eksperti iz Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća Turske KOSGEB, a edukacija će se održati u Sarajevu, Mostaru, Goraždu, Doboju, Tuzli, Banjoj Luci, Brčkom i Bihaću.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nedavno je na prezentaciji ovog projekta istakao da je cilj transfer znanja i iskustava iz Turske u izgradnji sistema malih i srednjih poduzeća, koja su podigla Tursku i ostvarila ekonomski napredak te zemlje u posljednjoj deceniji.
“Ovo je još jedan dobrodošao projekt preko kojega će nam prijatelji iz Turske pružiti nepohodnu pomoć. U zemljama Europske Unije, ali i Turske, preko 90% privrede čine mala i srednja poduzeća, ona su motor razvoja privrede u tim uspješnim zemljama. Kanimo sličnu stvar napraviti u Bosni i Hercegovini koja ima neiskorištena bogatstva, samo joj treba uređen sistem iz iskustva uspješnih, koja će aplicirati da bi povećali broj radnih mjesta u realnom sektoru i pospiješili stanje koje imamo trenutno u zemlji”, objasnio je ovu inicijativu Bakir Izetbegović.
Predsjednik BIGMEV-a Muzaffer Çilek ističe da je cilj projekta da se formira baza investicijskih i kvalifikovanih projekata koji nude poslovne prilike za turske investitore u BiH. Čilek je naglasio da, uprkos postojanju mnogih resursa i prirodniih bogatstava u BiH, nema dovoljno investicija iz Turske, ističući da je Turska tek na 9. mjestu po pitanju priliva stranih investicija u BiH, te da je jako bitno da se formira baza kvalifikovanih investicijskih projekata koji će za cilj imati povećanje direktnih investicija iz Turske.
“Vjerujemo da će priprema investicijskih projekata i njihova prezentacija turskim investitorima rezultirati uspješnim partnerstvima” dodao je Čilek.
Ovaj projekat, pored BIGMEV-a i YTB-a su podržali i Agencija za promociju stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA), Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Unija komora i berzi Turske TOBB i turska Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća KOSGEB.

(vakat.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime