Jabuke iz Goražda i šljive iz Tešnja jeli su i bečki carevi

1
3

Goržde, Tešanj – Na 1.500 kvadratnih metara sajamskog prostora, svoje proizvode iz oblasti voćarstva, primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, predstavilo je više od 100 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Mađarske.

Organizatori Sajma jabuke, tradicionalne manifestacije koja iz godine u godinu nastoji približiti bogatstvo i vrijednosti ovog prostora u BiH ali i van njenih granica, na otvaranju sajma ukazali su na temeljne vrijednosti ove privredno kulturne manifestacije u Goraždu.

“Već drugu deceniju ovaj sajam daje priliku izlagačima da pokažu svoje proizvode i razvijaju proizvodnju, profesorima i stručnjacima da prenesu znanje a cilj je napredak i što bolji rezultati u ovoj oblasti”, kazao je Mirsad Hubanić, predsjednik Udruženja “Dani jabuke” koje potpisuje organizaciju ovog događaja.

Carske jabuke

Rezultat samog sajma koji okuplja i eminentne stručnjake iz oblasti poljoprivrede posebno voćarstva, ima podlogu u činjenici da je ovaj kraj kroz historiju prepoznatljiv kao voćarski, pa su jabuke iz ovog kraja nekada služene i na carskim trpezama.

“Još u doba Austrougarske Goražde je bilo prepoznatljivo po jabuci pa su se na carskom dvoru u Beču častili jabukama iz Goražda i šljivama iz Tešnja. Prije Drugog svjetskog rata ovdje je bio prvi centar za voćarstvo koji je kasnije prebačen u Čačak. Prvi bh. rasadnik je bio u Goraždu”, podsjeća prof. dr. Zlatan Sarić, dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu.

Cilj sajma, ali i namjera vrhunskih stručnjaka iz oblasti agrara, je vratiti rejting Goraždu i u ovoj oblasti za što je potrebna i veća podrška lokalnih vlasti. I Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde, i Esed Radeljaš, ministar privrede BPK Goražde, obećali su značajniju podršku sajmu u cilju promocije voćarstva i turizma te vraćanja statusa voćarskog kraja Goraždu.

Opredjeljenje Vlade BPK Goražde je, između ostalog, i razvoj i ove privredne oblasti, potvrdio je i premijer Emir Oković koji je svečano otvorio Sajam jabuke.

Među izlagačima na sajmu vlada opuštena atmosfera. Posjetioci su uglavnom zainteresovani za zdrave domaće proizvode, autohtone džemove, pekmeze i slatka sa ovog područja. Suada Bećirspahić iz Pilipovića kod Ustikoline za sajam je pripremila i slatko od tikve.

Slatko od tikve kao narodni lijek
“Sve što je u ponudi je domaće i zdravo. Ove godine smo ponudili i slatko od tikve, to je veoma zahtjevno pripremiti, mora se šest puta prokuhavati, a koristi se i kao lijek narodni za prostatu”, pojašnjava Suada.

Svetko Begović na svom imanju u selu Kamen kod Goražda brine o voćnjaku jabuka a uloženi trud bude nagrađen upravo na ovom sajmu.

“To je zahtjevan biznis, da bi se proizvela jabuka treba rada. Najbolja zaštita je sjena od čovjeka, svakodnevni nadzor i briga. Ja ovo volim i radim s ljubavlju”, kaže Svetko.

Osnovano prije šest mjeseci i jedinstveno u regionu, prvi put na sajmu se predstavilo i Udruženje halal industrije Privredne komore Federacije BiH koja je partner u organizaciji sajma.

“Ovdje smo da promovišemo najbrže rastuću industriju u svijetu a taj trend bilježi i u BiH”, kaže Emir Pašić, sekretar Udruženja halal industrije PK FBiH.

Osim prezentacije proizvoda, Sajam jabuke i ove će godine organizirati niz podsajamskih aktivnosti. Jedna od njih je i organizacija okruglih stolova o aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, a predavači su eminentni stručnjaci sa Poljoprivredno-prehrambenog i Prirodno-matematičkog fakulteta iz Sarajeva.

Tradicionalno nezaobilazni sadržaj sajma je i kviz znanja učenika srednjih poljoprivrednih škola sa područja cijele BiH ali i Crne Gore.

Privredna manifestacija Dani jabuke završava u subotu, dodjelom priznanja i nagrada najuspješnijim izlagačima.

klix

 

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Bečki carevi su jeli goraždanske jabuke i tešanjske šljive, a čeznuli za srpskim jabukama i šljivama. Pa kad su krenuli u berački pohod, obrali su bostan. Kamo lepe sreće da su se zadovoljili nekim bližim jabukama i šljivama od ovih balkanskih, nit bi razvalili čeljusti, a i mi bi bili na broju.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime