Jablanica: Održano izviđačko orijentaciono takmičenje „Neretva 2016“

0
16

Jablanica – Orijentaciono izviđačko takmičenje, „Neretva 2016“, održano je u subotu 21. maja, u Jablanici, u organizaciji Odreda izviđača „Jablan“ Jablanica.

Po prvi puta poslije rata održano je jedno ovakvo takmičenje, koje je mladim ljudima, izviđačima koji su došli iz raznih gradova BiH, pružilo priliku da razmijene svoja iskustva, pokažu svoje znanje i vještine, te spoznaju neke nove tehnike, ali i steknu nova prijateljstva.

Dvadeset i dvije ekipe, koje su uzele učešće na tome takmičenju, govori o tome koliko je velika zainteresiranost mladih ljudi, za jedno takvo druženje.

Takmičenje se satojalo od konstrukcije staze, odnosno kreiranju određenih tačaka na karti, koje nakon toga takmičari trebaju da nađu te tačke u prirodi. Pored toga, takmičari su imali još mnoge zadatke, kao što su izrada skice baze, što je podrazumijevalo crtanje i skiciranje objekata razmjera 1:500, u krugu od 50 m, panoramski snjimak, prolaz kroz prepreke, signalizaciu te čvorove i poznavanje čvorologije, test i provjera znanja iz prve pomoći kao i praktičan rad, te streljaštvo, odnosno gađanje iz vazdušne puške.

Branislav Manigoda, načelnik akcije izviđačkog orijentacionog takmičenja “Neretva 2016”, u izjavi za BHPress, kazao je kako su prije svega vrlo zadovoljni odzivom na njihovo takmičenje, obzirom da se po prvi puta nakon rata, održav jedno takvo takmičenje u Jablanici.

– Posljednje takmičenje ovoga karaktera bilo je davne 1989, i vrlo smo zadovoljni što su ljudi pokazali zaiteresiranost, što pokazuje i odziv takmičara kojih je danas veliki broj. Osim druženja i sticanja prijteljstava, ovo takmičenje omogućilo je mladim izviđačima da pokažu svoje vještine te nauče neke nove stvari kroz segmente i zadatke koji su im dati da reliziraju danas, kazao je Manigoda u izjavi za BHPress.

Manigoda je također iskoristio priliku da se zahvali generalnim sponzorima toga kamičenja, općini Jablanica, Vladi HNK i JP BH Pošti d.o.o Sarajevo, te poručio mladim ljudima da se uključe u njihove aktivnosti.

Nakon sumiranih bodova iz svih prethodno spomenutih oblasti, najboljim i najuspješnijim takmičarima, uručeni su pehari i medalje.

(bhpress.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime