Izvjestan treći entitet u BiH?!

0
3

0,,16640312_303,00BiH – Višednevni protesti u više gradova Federacije BiH i Sarajevu, osim nekoliko ostavki kantonalnih vlasti, nisu donijeli ništa novo i drugačije građanima, ali su, za mnoge očekivano, otvorili raspravu u hrvatskom Saboru o trećem etitetu u BiH.

Više opozicionih zastupnika je prvi put, otakako postoji Hrvatski sabor, otvoreno podržalu ideju o stvaranju hrvatskog entiteta u BiH,  piše zagrebački “Večernji list”, u izdanju za BiH.

To je, kako navodi, bilo pitanje vremena s obzirom na to da su “Hrvati u podređenom položaju” u Federaciji BiH.

Na tu raspravu reagovao je zastupnik bošnjačke nacionalne manjine Nedžad Hodžić optuživši nekoliko strnaka za “crtanje granica” i za miješanje u stvari druge države, ali je ostao u manjini.

“Treći entitet je crtanje granica, a kada su se crtale granice u BiH prije dvadesetak i više godina, to nije donijelo nikakvo dobro ni njenim narodima ni njenim građanima”, rekao je Hodžić.

Na primjedbu da je Sabor izašao iz okvira demokratske rasprave, intervenisao je predsjednik Sabora Josip Leko koji je rekao da to nije tačno i da rasprava i traženje rješenja za ravnopravnost u BiH,  nije nikakvo uplitanje nego iznošenje političkog stava.

“To čak nije iznošenje političkog stava institucija kao što je hrvatski sabor, nego je to stav pojedinih zastupnika i pojedinih klubova i sve dok je u okviru demokratskih pravila u hrvatskom saboru, niko im ne može oduzeti riječ i spriječiti da iznose svoje političke stavove”, kazao je Leko.

Raspravu o položaju Hrvata u BiH u petak je započeo poslanik HDSSB Boro Grubišić istakavši da ulazak Hrvatske u članstvo EU omogućava njeno aktivno učešće u rešavanje pitanja položaja hrvatskog naroda u BiH i založio se za osnivanje hrvatskog entiteta u BiH.

“Sa tri entiteta imamo puno manju administraciju i jeftiniju državu, koju će sva tri naroda osjećati kao svoju i to ne treba stidljivo govoriti”, rekao je Grubišić.

On je čestitao premijeru Zoranu Milanoviću koji je dan nakon rušilačkih demonstracija u Federaciji BiH, obišao Mostar jer, smatra Grubišić, premijer time pokazao i dokazao da je Hrvatska zainteresovanje za rješavanje stanja u BiH.

Sada, dodao je, “tiho, ali vrlo jasno” treba uključiti hrvatski stav i u vezi stanja u BiH.

Ideju da Hrvatska podstakne razgovor o trećem entitetu podržao je laburista Branko Vukušić koji smatra da ne samo da treba razmišljati o trećem entitetu u BiH, nego ozbiljno treba nametnuti razgovor na tu temu.

Vukušić je rekao da je to stav i potpredsjednice vlade i ministarke evropskih integracija Vesne Pusić koja je, kako je rekao, prije godinu i nešto dana prva iz aktuelne vlasti progovorila o trećem entitetu u BiH.

Frano Matušić (HDZ) tvrdi da se Hrvati u BiH u praksi ne osjećaju kao konstitutivan narod, te da Hrvatska proces stabilizacije i pridruživanja BiH u EU treba iskoristiti za izjednačavanje njihovog statusa sa drugim konstitutivnim narodima, kao i njihov povratak na područje Republike Srpske.

Inače, Pusićeva je nakon rušilačkih demonstracija u više gradova Federacije BiH, 7. februara izjavila da će Hrvatska EU sugerisati da specifični problemi BiH ne bude uslov za pokretanje bilo kakvog evropskog procesa, nego da se ugrade u sam predpristupni i pristupni proces.

Profesor i nekadašnji poslanik u hrvatskom Saboru Šemso Tanković nije iznenađen ovakvom raspravom u Saboru.On je za BiH agenciju Patria rekao da je tu riječ o “provjeravanju pulsa u kojoj mjeri se može ići daleko sa tom idejom”.Iako je, kako kaže, uvijek bio za jedinstvenu BiH, Tanković smatra da ovakim ustrojstvom BiH ne može sama da funkconiše.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime