Izvještaj protiv 16 Bošnjaka zbog ubistva 636 Srba

0
24

slikacSrebrenica, Zvornik –  Centar javne bezbjednosti /CJB/ Bijeljina još 2006. godine podnio je izvještaj o zločinima nad Srbima u opštinama Srebrenica, Bratunac, Milići, Vlasenica, Šekovići i Zvornik, a među licima koja su vršila zločine naveden je i Naser Orić.

Tačno 9. februara 2006. godine Tužilaštvu BiH u Sarajevu i Okružnom tužilaštvu Bijeljina podnesen je Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv 16 lica bošnjačke nacionalnosti zbog postojanja osnova sumnje da su od 1992. do 1995. godine u ovim opštinama učestvovali u ubistvima 636 Srba.

Od tog broja, 101 je žena, 15-oro djece i 97 starih, bolesnih i iznemoglih lica, potvrđeno je Srni u MUP-u Republike Srpske.

Srna nezvanično saznaje da je Izvještaj podnesen protiv Nasera Orića, Zulfe Tursunovića, Nedžada Bektića, Mirsada Dudića, Smaje Mandžića, Ahme Tihića, Hakije Meholjića, Emira Halilovića, Safeta Omerovića, Huse Salihovića, Ibre Jakubovića, Fikreta Šečića, Vekaza Husića, Veiza Bjelića, Kemala Mehmedovića i Adema Kostjerevca.
Svi oni terete se da su učinili krivična djela genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika i uništavanje kulturnih, istorijskih i religijskih spomenika.

Orić je u to vrijeme obavljao funkciju komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane /TO/ Srebrenica i komandanta takozvanih združenih oružanih snaga subregije Srebrenica.

Tursunović, Bektić, Dudić, Mandžić i Tihić bili su komandantni brigada i članovi Štaba komandnog kadra oružanih snaga Srebrenica, dok je Meholjić bio načelnik SJB Srebrenica. Ostali osumnjičeni bili su pripadnici takozvanih oružanih snaga Teritorijalne odbrane Srebrenica.

Prema Izvještaju MUP-a Srpske, svi osumnjičeni, zajedno sa drugim starješinama i jedinicama oružanih snaga Srebrenica, takozvane Armije BiH i SJB Srebrenica, kao članovi i učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, imali su cilj da ubiju što više Srba, žena, djece, staraca i da ih protjeraju sa njihovih vjekovnih ognjišta.

Provođenje ovog udruženog zločinačkog poduhvata u periodu od aprila 1992. do jula 1995. godine rezulturalo je ubistvima, na veoma svirep i podmukao način
/iz vatrenog oružja u potiljak, klanjem, odsijecanjem dijelova tijela, paljenjem, silovanjima, ubistvima iz zasjeda/, više od 3.000 muškaraca, žena i djece – Srba iz srebreničke enklave, dok ih je protjerano oko 15.000.

Kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme oružanog sukoba u BiH, ta lica su, u okviru oružanih snaga takozvane Armije BiH subregije Srebrenica, planirala, organizovala, pripremala, pokrenula, naredila i učestvovala u izvršenju navedenih krivičnih djela nad srpskim stanovništvom.

U MUP-u Srpske Srni je potvrđeno da je 25. oktobra prošle godine Tužilaštvo BiH obavijestilo MUP Srpske da je kompletna dokumentacija sadržana u Izvještaju u fazi analize, i da će u narednom periodu biti preduzimane određene mjere i radnje u svrhu dokumentovanja i prikupljanja dokaznog materijala.

Radeći na istraživanju i dokumentovanju krivičnih djela protiv čovječnosti i vrijednosti, zaštićenih međunarodnim pravom, počinjenih u proteklom građanskom ratu u BiH, MUP Srpske, CJB Bijeljina i SJB Zvornik u saradnji sa policijskim stanicama Srebrenica, Bratunac, Milići, Šekovići i Vlasenica, preduzeo je niz operativno-taktičkih mjera i radnji u predmetima gdje su učinjeni pomenuti ratni zločini.
Na području Srebrenice zločini su počinjeni u gradu i okolnim selima Gniona, Gostilj, Viogor, zaseoci Vasiljevići, Bare, Rovići i Kovačica, kao i selima Osredak, Sjemovo, Orahovica, Čumavići, Međe, zaseoci Crni Vrh i Karno, te u selima Radoševići, Oparci, Bojna, Obadi, Zalazje, Crkvine, Ratkovići, zaseoci Dučići, Brađevina i Magudovići, Krnjići, Brežani i Podravanje.

Na području naseljenog mjesta Skelani, pripadnici takozvane Armije BiH pod Orićevom komandom počinile su zločine nad Srbima u selima Kostolmci, Ćosići, Žabokvica, Kalimanići, zaseoci Kušići, Dvizovići, Savići, Popovići, Rosulje, Visočnik, Stajčići, Pribidol i Arapovići.

Na području Milića zločini nad srpskim življem počinjeni su u selima Metaljka, Vandžići, Rupovo Brdo i na površinskom kopu rudnika Boksita “Braćan”, dok su Srbi u Bratuncu stradali u selima: Stanatovići, Magašići, Ježestica, Bjelovac, Sikirić, Loznica, Zagoni, Pajići, Hranča, Fakovići i Kravica.
Bošnjačke falange počinile su zločine nad Srbima i na području opština Šekovići, i to u selima Korijen i Kalabače, i Vlasenica – u selima Rogosija, Šadići i Cikotska Rijeka, te na području opštine Zvornik – u selima Gornja i Donja Kamenica, Novo Selo i Drinjača.

Istražujući ratne zločine nad Srbima na području Srebrenice i Bratunca, policijski službenici CJB Bijeljina postupali su po 26 naredbi Okružnog tužilaštva Bijeljina.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine vodi istragu protiv ratnog komandanta takozvane Armije BiH Nasera Orića, Hakije Meholjića i još trojice Bošnjaka zbog sumnje da su na Petrovdan 1992. godine u mjestima Zalazje i Donji Potočari ubili devet srpskih civila.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dobila je zahtjev Interpola Beograd za provjeru Nasera Orića, Nurije Husića, Hakije Meholjića, Amira Mehmedovića i Smaje Mandžića radi raspisivanja međunarodne potjernice zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

(nezavisne.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime