Izvještaj o posljedicama prirodne nesreće u BiH: Iseljeno 950.000 ljudi, devastirano više od 100.000 objekata

0
6

indexSarajevo – Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je, prezentirajući Informaciju o posljedicama prirodne nesreće u BiH, na sjednici Predstavničkog doma Paralmentarne Skupštine BiH, reako da preliminarne procjene govore da je sa svojih ognjišta pomjereno više od 950 hiljada stanovnika, devastirano više od 100 hiljada stambenih objekata i zgrada, više od 230 škola i zdravstvenih ustanova.

Naveo je da su ogromne štete u poljoprivrednim gazdinstvima, industrijskim objektima, prometnoj infrastrukturi i “posebno izražen problem predstavlja posljedično ogroman broj klizišta“.

“Iako se barata preliminarnim procjenama, jasno je da su posrijedi ogromne posljedice.Osim ljudskih žrtava tu su štete na imovini i ogromne štete koje su nastupile na infrastrukturi”, kazao je Bevanda.

Jedan od zaključaka je i da Vijeće ministara BiH poziva nadležne institucije svih nivoa vlasti u BiH da hitno pristupe aktivnostima na procjeni šteta koje će biti podloga za traženje međunarodne pomoći.

“Kada se govori o procjeni štete, važno je istaknuti da će predstavnici Evropske komisije, Svjetske banke, UN-a, na ekspertskoj razini. Oni će početi raditi već 29. maja, što predstavlja pouzdanu osnovu za traženje raznih vidova pomoći u procesu obnove, koji bez svake sumnje uveliko prevazilazi realne mogućnosti i kapacitete naše zemlje”, kazao je Bevanda u obraćanju poslanicima.

(Agencije)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime