Izvještaj FUCZ-a: Vodostaj Save u blagom porastu, Drina se izlila u općini Goražde

0
8

 

rijeka-vodostaj-ilustr

Goražde, Bosanski Brod, Orašje – Vodostaj Save u blagom je porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton – saopćila je danas Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ).

Kako je navedeno u njenom redovnom izvještaju, visina vodostaja izmjerena jutros u 7 sati u Bosanskom Brodu iznosila je 726 cm (pripremno stanje), juče 722 cm, Bosanskom Šamcu 592 cm (pripremno stanje), juče 585 cm, te u Orašju 806 cm (pripremno stanje), juče 802 cm.

Nivo Drine izmjeren jutros u 7 sati na hidrološkoj stanici Goražde iznosio je 151,96 cm. Rijeka Drina izlila se iz svog korita na lokaciji Sadbe, Zupčića, na šetalištu na lijevoj obali i poplavila dio priobalja, uglavnom zemljište, bez značajnih šteta.

Na području općine Goražde jučer su vršene aktivnosti na otklanjanju posljedica koje su ostavile površinske vode i klizišta od 6. marta. Od posljedica jake kiše došlo je do pojave odrona na pojedinim putnim pravcima koji su uklonjeni u toku dana tako da su putni pravci prohodni.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati bio je 198,95 m.n.m. (tačka preljeva je 200 m.n.m.). i u odnosu na mjerenje jučer u 7 sati nivo je niži za 5 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 6,2 m3/s.

Vodostaj Une u Bihaću jutros u 7 sati iznosio je 75 cm, a kritična tačka je 100 cm, dok je u općini Sanski Most vodostaj Sane u 7 sati iznosio 185 cm, kritična tačka je 380 cm, javlja Fena.

Na području općine Goražde kiša je prouzrokovala pojavu klizišta te je u mjesnoj zajednici Bogušići došlo do aktiviranja i pokretanja klizišta na poljoprivrednom zemljištu oko 150 metara iznad naselja.

Dimenzije klizišta su 70×30 metara i direktno ugrožava oko 15 objekata (kuće i pomoćni objekti) i oko 30 stanovnika. Klizište je aktivno i dijelovi klizišta su se spustili na oko 40 metara od prvih kuća i tu su se trenutno zaustavili.

– Od ovog klizišta i na lijevoj i desnoj strani došlo je do pucanja zemljišta mnogo većih dimenzija koje svakog trenutka može da se pokrene što što bi ostavilo nesagledive posljedice po veći dio objekata i stanovnika ovog naselja- navedeno je u izvještaju FUCZ.

Također, u mjesnoj zajednici Vranići na lokalnom putu Vranići-Posestra došlo je do odrona na jednom dijelu puta koji je dosta sužen te prijeti njegovom potpunom presijecanju.

U Tuzlanskom kantonu, u općini Sapna, prijavljeno je klizište u naselju Lisovići koje ugrožava kući i štalu.

Na regionalnom putu Sapna-Kalesija došlo je do većeg odrona zemlje zbog čega je blokirana jedna saobraćajna traka.

(Faktor.ba/Foto: Ilustracija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime