Izvještaj CCI: Ministri u Vladi USK imaju veće plate od poslanika u Skupštini USK

0
7

vladaskupstina

Bihać, Sanski Most, Cazin – Iako je Vlada USK najavljivala smanjenja svojih plaća, izvještaj CCI za 2015. godinu govori u prilog poslanicima u Skupštini, koji i bez umanjenja od 15% koje nije CCI uračunao u svom izvještaju.
Naime, neto plate ministara u Vladi USK u prvih 9 mjeseci iznosile su:

Kako je u samom izvještaju CCI navedeno, nakon usvajanja Zakona o platama u organima uprave, plata premijera je umanjena za skoro 400 KM, dok su plate ministara umanjene za 120 KM.

Poslanici u Skupštini USK često izloženi kritikama i kritičarima u prvih 9 mjeseci su imali plate kao u tabeli:

Tako je razlika neto plate ministara i profesionalnih poslanika u Skupštini USK skoro 1000 KM.

Ovi iznosi su smanjeni za 15% odnosno za oko 250 KM. Iz priloga se vidi da i poslanici, pa čak i ministri koji imaju veće plate od poslanika imaju plate manje od pojedinih direktora zdravstvenih ustanova, privrednih društava ili javnih ustanova. No, sami su jedini krivci što su svojim izlaganjem zaštitili ljude koji najviše kajmaka dobiju u cijeloj raspodjeli.

Da li će nakon ovakvih pokazatelja raditi na dosljednoj primjeni Odluke koja definiše maksimalnu platu pojedinih direktora ili će istu problematiku urediti Zakonom kao u Kantonu Sarajevu ostaje nam da vidimo u narednom periodu.

CCI se u svom izvještaju osvrnuo i na učinak Vlade i Skupštine, kao i uticaj istih na kvalitet života u Unsko-sanskom kantonu o čemu ćemo naknadno pisati.

/USN.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime