Izveli prvu laparoskopsku transplantaciju bubrega u regiji

0
49

safe_imageTuzla – Na Klinici za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla urađena je prva laparoskopska donor nefrektomija, odnosno uzimanje bubrega sa živog srodnika-davaoca radi transplantacije pacijentu sa oštećenom bubrežnom funkcijom koji je na programu dijalize.

Operativni zahvat koji je trajao tri i pol sata, urađen je krajem aprila, a tim koji je radio eksplantaciju su činili: operatori: dr. Mustafa Bazardžanović i dr. Samed Jagodić; anesteziolozi: dr. Merana Rifatbegović i dr. Lejla Vikalo; instrumentari: Edvin Feukić i Amer Hadžić i anestetičar Adel Kavgić, a implantaciju su izvršili dr. Alendar Sulejmanović i dr. Mustafa Bazardžanović.

Prema riječima dr. Mustafe Bazardžanović, laparoskopska donor nefrektomija ima višestruk značaj za pacijenta.

-Laparoskopska donor nefrektomija predstavlja veliki izazov hirurgiji, jer sa ovim pristupom pacijent doživljava manju traumu, odnosno manji intenzitet postoperativnog bola. Zbog kompleksnosti same procedure, radi se samo u Centrima sa iskustvom, a u široj regiji laparoskopska donor nefrektomija se ne radi niti u jednom centru. Kod klasičnog hiruškog pristupa pravi se rez od 30-tak centimetara, a laparoskopskom tehnikom se kod pacijenta prave tri rupe, sa rezom od 5 cm, što omogućava kraće trajanje boravka u bolnici, brži oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima – istakao je dr. Bazardžanović.

Davaoc i primalac organa osjećaju se dobro i njihov postoperativni tok teče uredno.

(slobodna-bosan)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime