Izrečene presude Stojanu i Zoranu Kenjalu i Draganu Balabanu

0
13

Bosanski Novi – Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Sud Bosne i Hercegovine izrekao je presudu kojom su optuženi Stojan i Zoran Kenjalo te Dragan Balaban oglašeni krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Sud je izrekao optuženom Stojanu Kenjalu i Draganu Balabanu kaznu zatvoru u trajanju od po sedam godina, a Zoranu Kenjalu pet godina.

Optuženi Stojan i Zoran Kenjalo i Dragan Balaban su oglašeni krivim što su u okviru širokog ili sistematičnog napada Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, Teritorijalne odbrane, pripadnika Vojne policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo s diskriminatorskom namjerom na području općine Bosanski Novi/Novi Grad, znajući za taj napad i svjesni da njihove radnje predstavljaju dio tog napada, zajedno sa drugim licima počinili progon lica muslimanske nacionalnosti iz zaselaka Ekići i Alići, ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništa i mučenjem.

Optuženi su oslobođeni obaveze naknade troškova krivičnog postupka, te isti padaju na teret budžetskih sredstava Suda, saopćeno je iz Suda BiH.

Oštećeni su s imovinsko-pravnim zahtjevom upućeni na parnicu.

(federalna.ba/Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime