Izraelski generali i analitičari: ”Izrael treba pomoći Assadovom režimu u njegovoj borbi za opstanak”

0
0

Palestina, Šam – Razvoj situacije u Siriji, otpor kojeg oslobodiocima pruža Assadova vlada u Damasku i posljednji napadi na sirijske Druze, od kojih mnogi imaju rodbinu i prijatelje među izraelskoj manjinskoj zajednici Druza, doveli su do promjene razmišljanja u znatnom dijelu vojnog vrha, političkih analitičara i javnog mnijenja u Izraelu.

Naime, Middle East Monitor piše kako je sve veći broj izraelskih generala i političkih analitičara koji od premijera Netanyahua i njegove vlade traže da pruži izravnu vojnu pomoć režimu Bashara Al-Assada u Siriji kako bi se spriječio njegov konačni krah. Čak je pokrenuta i kampanja bez presedana pod imenom “Spasite Assadov režim” (Save the Assad regime), prenosi Middle East Monitor.

Prema izraelskom generalu Azeru Tsfriru, na primjer, “dopustiti pad Assadovog režima bi značilo pustiti da Sirija padne u crnu rupu u kojoj bi granična područja mogla postati odskočna daska za pokretanje operacija protiv Izraela (od strane oslobodioca)”.

Pišući za Haaretz, iskusni bivši vojni obavještajac je sugerirao “kako bi se padom Assadovog režima Sirija prepustila hegemoniji ”ekstremističkih” muslimanskih skupina koje su ranije izrazile želju za uništenjem cionističke države”.

Oni će, kako tvrdi general Azer Tsfrir, postati prvorazredna strateška prijetnja Izraelu.

General Tsfrir je naglasio da bi najozbiljniji ishod preuzimanja Sirije od strane muslimanskih skupina (džihadsko-oslobodilačkih snaga) bio podrivanje stabilnosti u Jordanu, zemlje koja je važan saveznik Izraela i Zapada. Libanonska sektaška i ideološka ravnoteža će također biti poremećena, rekao je izraelski general.

“Netanyahuova vlada treba pružiti vojnu pomoć Assadovom režimu, izravno ili neizravno, kako bi se zajamčilo da ona ne padne. Izrael treba zanemariti činjenicu da Assadov režim koristi pomoć iranskih vojnika i Hezbollaha i treba mu pomoći u njegovoj borbi za opstanak”, piše general Azer Tsfrir.

“Konačno, pružanje pomoći Basharu Al-Assadu može dovesti do zbližavanja Izraela s jedne strane i Irana, Hezbollaha i cijelog šiitskog bloka u cjelini s druge”, dodao je general Tsfrir.

Politički komentator za arapske poslove, Jacky Houki, za Yizrael Pulse je napisao da je opstanak Assadovog režima garancija za mir na sirijskoj granici (jer je poznato da sirijska vladajuća porodica al-Assad čuva izraelsku granicu skoro 5 punih decenija, na Golanskoj visoravni koju je Hafez Al-Assad bez ispaljenog metka ”poklonio” izraelu).

“U slučaju da ga smatra štetnim po vlastitu sigurnost, Izrael u odvraćanju Assadovog režima uvijek može vršiti pritisak i nametnuti Siriji ekonomske sankcije. Međutim, vojni pritisak i ekonomske sankcije ni na koji način neće spriječiti ”radikalne” muslimanske frakcije”, piše Jacky Houki.

Houki vjeruje da Izrael preferira pragmatizam Hezbollaha umjesto ovih sunitskih ”ekstremističkih” skupina.

“Borci šiitskih milicija mogu biti vrlo žestoki, ali oni nikada nisu provodili napade kakve su u stanju učiniti sunitski ‘ekstremisti’ ”, dodao je Houki.

On je optužio vladu Benjamina Netanyahua za neodgovornost što nije zaustavila pad Assadovog režima i upozorio da svi doseljenici u Izraelu mogu na kraju platiti visoku cijenu u slučaju pada Assadove vlade u Damasku.

( Middle East Monitor/AMI/Vijesti iz Sirije)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime