Izrael deportuje izbjeglice u Afriku

0
21

Palestina, Sudan – Aktivisti sumnjaju da Izrael plaća Ruandi i Ugandi da prime stotine azilanata iz Eritreje i Sudana.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da će stotine izbjeglica iz Eritreje i Sudana, koje su zatražile azil u Izraelu, biti deportirane iz zemlje.

Umjesto obećanja za bolju budućnost, aktivisti tvrde da su azilanti izloženi maltretiranju, a mnogima se, navodno, oduzimaju dokumenti i putne isprave.

Tesfalem Ayob godinama traži sigurno mjesto gdje će se skrasiti, a iz Eritreje je 2007. godine pobjegao od torture i prisilne mobilizacije. Nadao se da će početi bolji život u Izraelu, ali prošle godine je zatvoren. Potom je, kako kaže, deportiran u Ruandu, gdje je trebao početi ispočetka. Ali, čim je došao, situacija se pogoršala.

“U Ruandi su nam uzeli dokumente. Držali su nas u hotelu danima. Rekli su nam da ćemo izaći samo ako platimo da nas prebace u Ugandu. Čovjek koji je rekao da je iz službe za strance Ruande otpratio nas je do granice”, tvrdi Ayob.

Riskiraju da budu uhapšeni

U Kampali, glavnom gradu Ugande, slične priče smo čuli od nekoliko ljudi. Organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da je Izrael na ovakav način u Istočnu Afriku deportirao 1.500 azilanata. Uglavnom su iz Eritreje i Sudana, odakle su pobjegli od progona, a u Izrael su došli preko Egipta.

Mnogi su imali zaposlenje prije nego što su zatvoreni, pa potom deportirani – Eritrejce u Ruandu, a Sudance u Ugandu. Međutim, većina ih završi u Kampali, jer Eritrejce, poput Tesfalema, navodno tamo prebacuju nekoliko dana po dolasku u Ruandu.

“Sagovornici su nam rekli da su ih doveli u ovo naselje jer, navodno, ovdje već žive izbjegli Eritrejci. Ali, bez dokumenata ovdje borave ilegalno, riskiraju da budu uhapšeni, a ne mogu raditi. Organizacije za ljudska prava kažu da većina njih potom kreće na neizvjesno putovanje na sjever Afrike, u nadi da će se, preko Mediteranskog mora, prebaciti u Evropu”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Malcolm Webb.

Mnoge izbjeglice iz Afrike smatrale su Izrael sigurnom zemljom, ali su 2012. godine izbili protesti zbog priliva afričkih azilanata. Vlada je potom provela oštre mjere protiv azilanata. Hiljade su prebačene u ovaj azilantski centar, uključujući Tesfalema.

Sistem za deportiranje

Izraelski zvaničnici priznaju da postoji sistem za deportiranje izbjeglica u afričke države, ali nisu precizirali o čemu je riječ. Aktivisti sumnjaju da Izrael plaća Ruandi i Ugandi da prime izbjeglice. Ruanda je priznala da su početkom ove godine održani pregovori. Međutim, premijer Ugande Ruhakana Rugunda tvrdi da sporazum ne postoji i da Vlada nije upoznata s dolaskom izbjeglica.

“Dali ste nam korisne informacije. Provjerit ćemo o čemu se radi i ko stoji iza toga te poduzeti odgovarajuće mjere”, zaključio je Rugunda.

Tesfalem kaže da mu je rečeno da ne traži azil i da nikome ne govori da je došao iz Izraela. Tu boravi ilegalno i krije se. Kaže da su Ruanda i Uganda još dvije države u nizu u koje nije dobrodošao, a boji se da nikada neće naći mjesto gdje će živjeti sigurno.

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime