Izrael čeka podjelu Sirije radi sklapanja separatnih sporazuma sa novim državicama

1
50

Izrael čeka podjelu Sirije radi sklapanja separatnih sporazuma sa novim državicama

Palestina, Šam – Francuski web site ”Atlantico.fr”, objavio je intervju sa uglednim francuskim političkim analitičarem Alekxandreom del Valleom koji je, u svom osvrtu na krizu na Bliskom istoku, rekao: ”Izrael i dalje provodi politiku tzv. ”separatnog mira” sa Arapima i čeka podjelu Sirije kako bi sklopio poseban mirovni sporazum sa novim državicama.

Vječita strategija Izraela, još od njegovog osnutka, jeste stvaranje bilateralnih sporazuma sa svojim komšijama s ciljem proizvodnje unutrašnjih podjela među Arapima, jer je za Izrael najgora moguća varijanta ujedinjenje arapskog svijeta.”

Del Valle je istakao da je interes Izraela sijanje smutnje među Arapima, te zbog toga on vodi politiku tzv. ”separatnog mira”. To je ono što su uradili sa Egiptom i Jordanom, a što je dovelo do ubistva bivšeg egipatskog predsjednika Envera Sadata, te atentata na Libanonca, Bešira Džemajela, prije nego je preuzeo dužnost predsjednika Republike, 1982. godine, a zbog njegove ideje ”separatnog mira” sa Izraelom.

Po njegovom mišljenju, to se može dogoditi i sa onim što ostane od Basharove Sirije, nakon što se ona podijeli na tri dijela. Tada će Izrael biti u mogućnosti da uspostavi “separatni mir” s tim odvojenim ‘državama”, kao što je uradio sa Kurdistanom i Južnim Sudanom nakon što se odvojio od sjevera. Izrael je bio među prvima koji su uspostavili diplomatske odnose sa Južnim Sudanom. 

(saff.ba)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Ako Izrael čeka podelu Sirije, onda će te podele i biti. Što jači i samouvereniji Izrael, to zavađeniji, razjedinjeniji i slabiji Arapi i muslimani uopšte, na Bliskom istoku.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime