Izrada dokumenta “Pregled odbrane” i rješavanje problema Javnih RTV servisa odvija se bez Bošnjaka!

0
13

parlamentSarajevo – Nedostatak Bošnjaka u državnim institucijama, i važnim pozicijama u različitim sektorima je evidentan, ali da se narušeni nacionalni balans ispravi još niko od vladajuće strukture ni ne pokušava uraditi. Tek pojedinci javno progovaraju  kako je najbrojniji narod u BiH zastupljen sa tek 30 posto u institucijama BiH, piše novinska agencija Patria.

I dok se na velika zvona govori kako je koalicija stabilna i dok se demonstrira njihova moć i govori o jedinstvu Bošnjaka, procesi prolaze bez učešća istih.

Da se stvari i izuzetno važni procesi i trenutno na političkoj sceni dešavaju bez Bošnjaka pokazuje se u Ministarstvu odbrane BiH i Ministrastvu prometa i komunikacija BiH.

Naime, od kako su smijenjeni kadrovi DF-a upražnjenje su pozicije u ovim ministarstvima, a zamjenik ministra odbrane i ministar komunikacija (obje bošnjačke pozicije-pripale SBB) nikada još nisu popunjenjene. Inače, vrlo važan proces odvija se trenutno u Ministarstvu odbrane kojem je Predjsedništvo BiH naložilo da izradi dokument „Pregled odbrane“ koji za cilj imao sveobuhvatnu analizu stanja odbrambenog sektora u BiH, te u tom kontekstu definiranje vizije i dugoročnog razvoja Oružanih snaga (OS) BiH.

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH jučer je kazao da očekuje ovj dokument vrlo brzo, a to znači da će bez zamjenika ministra odbrane koje pripada Bošnjacima biti izrađen dokument i poslan u Predsjedništvo.

Podsjećamo, u prvobitnom dokumentu „Pregled odbrane“ bilo je predloženo smanjenje vojnika u Oružanim snagama i do 3.000! Također, jasno je definirana i uknjižba vojne imovine, shodno ranijoj odluci Predsjedništva BiH, a bile su precizirane veličina, forma i lokacije Oružanih snaga BiH.

Iako su i Čović i Bakir Izebegović potvrdili da do smanjenja broja vojnika neće doći, zabrinjava činjenica da će se ovako važan dokument u Ministarstvu odbrane sklopiti bez Bošnjaka.

S druge strane Ministarstvo prometa i komunikacija koje sada predvodi zamjenik Saša Dalipagić (HDZ) mora iznaći rješenje za finansiranje Javnih RTV sistema, koji sve teže posluju.

No, Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH objavilo je prednacrt izmjena zakona o Javnom RTV servisu. Predloženo je da se u okviru BHRT-a formiraju tri kanala, i ovo je prijedlog koji je u proceduru stavio Saša Dalipagić, koji je iskoristio činjenicu da je mjesto ministra koje pripada Bošnjacima (SBB dao kandidata Bakira Dautbašića koji nikada nije imenovan) upražnjeno.

Iako prijedlog ide od HDZ-a u cijeloj priči ne mogu se amnestirati ni koalicioni partneri SDA i SBB koji tvrde da ovaj prijedlog neće imati većinu. Međutim, očito ne shvataju da što prije treba upotpuniti mjesto ministra prometa i komunikacije.

Podsjećamo, prema Nacrtu Saše Dalipagića, iz studija u Sarajevu program bi se emitovao na bosanskom, iz Banje Luke na srpskom, a iz studija u Mostaru na hrvatskom jeziku!? Kako se dalje navodi programi BHRT se proizvode, uređuju na način prilagođen potrebama pojedinog konstitutivnog naroda.

Prednacrt, po ranijem zaključku Doma naroda Parlamenta BiH, uradila je Radna grupa resornog ministarstva, a odobrio zamjenik ministra Saša Dalipagić. Javne konsultacije trajat će 21 dan.

(nap)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime