Iznesene završne riječi na suđenju Jurišiću

0
0

ilija_jurisic_aaTuzla, Srbija – Pred sudskim Većem za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu danas je u predmetu pod nazivom ”Tuzlanska kolona” nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću. Na ročištu su izneseni posljednji dokazi i date završne riječi, a Jurišićeva odbrana je nakon ročišta izjavila kako očekuje oslobađajuću presudu.

Jurišićev advokat Đorđe Dozet rekao je u izjavi za AA da je sudski vještak ostao kod onoga što je i do sada pričao.

“On je rekao da je vještačio zvukove koji se čuju, što znači da ono što nije čuo i što nije zabilježeno, nije mogao da vještači. Prema tome, iluzorno je na osnovu toga zaključivati sa apsolutnom dozom vjerovatnoće da je ono što se čuje na snimku zaista prvi pucanj. U krajnjoj liniji, tužilac u završnoj riječi tvrdi da to nisu prvi pucnji, da su prvi pucnji navodno neki snajperski, odakle njemu taj podatak, pretpostavljam da će on jednog dana to objasniti”, kazao je Dozet.

On je rekao da očekuje oslobađajuću presudu jer, kako je naveo, “ne vidim načina da Vijeće ovog kredibiliteta odluči drugačije, jer je ovo Vijeće konačno postavljalo prava pitanja i raspravljalo prave stvari, a dobilo je odgovore koji apsolutno potvrđuju našu tezu od početka, odnosno da Ilija Jurišić sa događajem nema apsolutno nikakve veze”.

Predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje iz Tuzle Sinan Alić smatra da “normalan čovjek, kada sve to sluša i prati osam i po godina, jedino što racionalno može reći, jeste da sudsko Vijeće, ako ostane dosljedno svojoj ranijoj odluci, mora pustiti Iliju na slobodu. Ali, pošto u pravu bijelo nije bijelo, sve je moguće”.

On je dodao da je za njega današnje ročište bilo neinteresantno te da su ponavljane stvari koje su rečene u nekim ranijim ročištima u prvostepenom postupku.

”Vjerovatno je Sudsko vijeće htjelo sebe da uvjeri u svjedočenja ovog eksperta, forenzičara, da vidi šta on preferira. Međutim, i on je ostavio tri mogućnosti i lično rekao da je treća mogućnost, koja nema nikakve veze sa Ilijom Jurišićem. Vjerovatno će to Sudsko vijeće uvažiti. Ono što je suština, nema nijedne činjenice, nijednog svjedoka koji Iliju dovode u vezu sa onim što se dogodilo 15. maja u Brčanskoj Malti”, rekao je Alić.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije tereti Iliju Jurišića da je odgovoran za stradanje oko 50 osoba, koje su život izgubile 15. maja 1992. godine u incidentu koji se dogodio na Brčanskoj Malti prilikom izlaska vojne kolone tadašnje JNA iz Tuzle.

Odjeljenje za ratne zločine prethodno je osudilo Iliju Jurišića na 12 godina zatvora, zbog ratnog zločina upotreba nedozvoljenog sredstva borbe.

(Anadolija)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime