Izmjenom Ustava IZBIH ograničava se mandat muftija i glavnih imama

3
28

safet-softicSarajevo – Izmjene Ustava Islamske zajednice Bosne i Hercegovine (IZBiH) bit će završene do kraja ove godine, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) predsjednik Sabora IZBiH Safet Softić.

Radna grupa za izradu Prijedloga nacrta amandmana na Ustav Islamske zajednice Bosni i Hercegovini je 11. oktobra predala reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću i predsjedniku Ustavne komisije Sabora Islamske zajednice Jusufu Zahiragiću Prijedlog nacrta amandmana.

Reisu-l-ulema Kavazović i predsjednik Ustavne komisije Sabora Jusuf Zahiragić su potom formirali Radnu grupu koja je dobila zadatak da napravi Prijedlog nacrta amandmana za izmjenu Ustava Islamske zajednice.  Te amandmane će sada razmatrati Ustavna komisija i Rijaset IZBiH, nakon čega bi, prema procedurama, amandmani trebali da se nađu u javnoj raspravi.

Kako je za za AA izjavio Softić, nakon toga će se ovo pitanje naći i na dnevnom redu Sabora IZBiH, te se pretpostavlja kako će Islamska zajednica u 2014. godinu ući sa izmijenjenim Ustavom.

Softić je pojasnio da se amandmani na Ustav IZBiH uglavnom oslanjaju na Platformu za izmjene Ustava IZBiH koju je izradio sam reisu-l-ulema Kavazović, a na osnovu svoga plana za koji je dobio podršku prilikom izbora za poglavara IZBiH. Također, podsjetimo, članovi Sabora IZBiH su prethodno na sjednici 13. aprila ove godine dali podršku Prijedlogu Platforme i usvojili plan aktivnosti za donošenje izmjena Ustava Islamske zajednice.

”Amandmani se drže glavnih smjernica koje je Platforma dala. Istina, ima tu tehničkih detalja koji se u amandmanima spominju, a u Platformi nisu bili spomenuti, zbog svog značaja”, kazao je Softić.

Među ostalim, kako je pojasnio Softić, predloženo je ograničenje mandata glavnim imamima i muftijama na nivo od četiri do pet godina.

Novi Ustav IZBiH, kako se očekuje, donijet će bitne izmjene u radu Islamske zajednice u BiH. Na nivou Rijaseta IZBiH trebalo bi doći do formiranja nekoliko uprava.

Također, predviđeno je formiranje Vijeća muftija ili Ulema-medžlisa.

U odnosima IZBiH sa zajednicama u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, pa i dijaspori, u Platformi se naglašava ”jačanje organskog jedinstva cjelokupne zajednice”, a otvara se mogućnost i za širenje IZBiH.

 

(AA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Može čovjek biti veliki kao stručnjak, državnik, vojskovođa, no niko među ljudima nije veći od čovjeka velikog u vjeri, nadi, ljubavi,kakav je upravo nas MUFTIJA ZUKORLIC!!!

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime