Izložba “Upoznaj Poslanika, Muhammeda, a.s.” u gradskoj galeriji Bihać

0
0

Izložba “Upoznaj Poslanika, Muhammeda, a.s.” u gradskoj galeriji Bihać

Bihać – Bihać je ovih dana domaćin nesvakidašnjem kulturnom događaju koji će biti upriličen u Gradskoj galeriji u Bihaću. 

Radi se o mobilnom muzeju o Božijem poslaniku Muhammedu, a.s., pod nazivom “Upoznaj Poslanika, Muhammeda” – nakon što je istu posjetilo i vidjelo preko 18.000 posjetilaca u Sarajevu i Zenici. Postavka sadrži plakate, makete i monografije najbitnijih događaja iz vremena kada je živio Muhammed, a.s., tj. prije više od 14 stoljeća.

Autor izložbe je doc. dr. Esmir Halilović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici koji je u saradnji sa izuzetno bogatim muzejom o poslaniku Muhammedu, a.s., iz Medine osmislio i pripremio ovaj mobilni muzej. „Posjetitelji izložbe će u 4 dana moći da vide repliku kuće u kojoj je Muhammed a.s. živio 10 godina, u kojoj je i umro i u kojoj je sahranjen, Poslanikovu džamiju iz 7. godine po Hidžri, maketu kompletne konfiguracije grada Medine s ucrtanim prigradskim i gradskim zaseocima, dvije velike bitke – Bitka na Uhudu i Bitka na Hendeku označene su na maketi dimenzija 2,30 metara, kao i originalni panoi životopisa Poslanika a.s.“ – istakao je dr. Halilović.

Domaćini izložbe su Muftijstvo Bihaćko, Medžlis Islamske zajednice Bihać i Islamski pedagoški fakultet u Bihaću.
„Svaki sadržaj koji će ponuditi našim građanima priliku da se dodatno upoznaju sa islamskim vrijednostima je dobro došao u Bihać. Ovaj put smo sa zadovoljstvom prihvatili da budemo domaćini ovog mobilnog muzeja koji nam govori o uvjetima u kojima je živio Muhammed, a.s., što iznova budi dodatne emocije i čežnju prema našem poslaniku Muhammedu, a.s.“ – istakao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bihać Mensur ef. Ćehić.

Izložba će biti svečano otvorena u srijedu, 03.02.2016. sa početkom od 11 sati i trajat će do subote, 06.02.2016. do 18 sati. Svakim danom od 9 do 18 sati građani i posjetioci će biti u prilici da posjete ovu postavku muzeja.

S obzirom na veliku zainteresiranost za ovaj događaj, organizatori skreću pažnju organiziranim grupama koje najavljuju dolazak da se prijave kod g-dina Bekira Alića, koordinatora izložbe na broj telefona 061 647 108 i potvrde svoj termin posjete, kako ne bi dolazilo do neželjene gužve i dugotrajnih čekanja.

Akos.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime