Izještaj CCI: Bh. političari imaju hronični problem nepoštivanja rokova

0
5

cci-2BiH  ̶  Bosanskohercegovački političari imaju hronični problem nepoštovanja rokova, uključujući i one za postizborno konstituisanje vlasti, poručeno je na današnjoj konferenciji Centara civilnih Inicijativa (CCI) na kojoj su prezentirali rezultate monitoringa Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH za period od 12.10. do 31.12. 2014. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnici CCI-ja su danas kazali kako je novi mandat bh. vlasti, iako se još uvijek tek “s mukom” konstituišu, započeo velikodušnom ponudom Evropske unije, da se potpiše Izjava o evropskom putu BiH i da će time biti aktiviran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je “na čekanju” još od 2008. godine, zbog neodgovornog ponašanja bh. političara i nesposobnosti da se dogovore oko nekoliko preostalih uslova.

Inicijativa sadrži i plan za snažan reformski zahvat, koji bi trebao da poboljša ekonomske i socijalne prilike u zemlji i pozitivno utječe na rast zapošljavanja.

Ivica Ćavar, konsultant za monitoring rada PSBiH i VMBiH kazao je da je samo 15 od 46 poslanika koji su, čitav period ili samo njegov dio, bili u sastavu Predstavničkog doma PS BiH, u predhodnom mandatu, ponovo dobilo povjerenje građana i postali poslanici novog saziva ovog doma.

“Možemo reći da o zaključku o krajnje lošim rezultatima u prethodnom mandatu, i imperativu da se tako nešto ne ponovi, postoji konsenzus, ne samo u javnosti, nego i među direktim akterima, odnosno bivšim, a reizabranim, poslanicima novog saziva”, kazao je Ćavar.

Ćavar je pojasnio da broj žena u državnom Parlamentu odražava njihov neravnopravan položaj u društvu i njegov patrijarhalni karakter.

“U Predstavničkom domu PS BiH, u novom sazivu, je svega deset žena, od 42 člana tog Doma. U Domu naroda podaci su još porazniji – od 15 članova Doma svega su dvije žene”, kazao je Ćavar.

Istakao je da je dosta zaostalih obaveza koje čekaju državnu vlast, odmah nakon konstituisanja.

“Vlast na državnom nivou, prije svega Vijeće ministara BiH, ali i Parlamentarna skupština BiH, u prethodnom su mandatu, presporo realizovali obaveze iz ‘Mape puta’, među kojima su važne strategije i zakoni koje treba što prije usvojiti, kao što je Strategija socijalne uključenosti BiH, jedinstveni Zakon o sudovima BiH, Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći u BiH (koji je nekoliko puta odbijen u Parlamentarnoj skupštini BiH), zatim sveobuhvatna Strategija ruralnog razvoja, državni Zakon o unapređenju malih i srednjih poduzeća i poduzetništva, sveobuhvatna Energetska strategija za BiH, te drugi zakoni i strategije, koji mogu značajnije doprinijeti stvaranju pozitivnog ambijenta za brže zapošljavanje i veće investicije, te značajnijem ubrzanju puta Bosne i Hercegovine ka europskim integracijama. Sve to sada čeka novu vlast”, pojasnio je Ćavar.

Iz CCI-ja su danas podsjetili da nijedan dom PSBiH ni Vijeće ministara nisu usvojili planove rada za ovu godinu.

“Nepoštovanje ove obaveze, koja je, zapravo, ključni alat za povećanje efikasnosti i fokusiranosti vlasti na značajne probleme, nažalost, nije bila rijetka pojava u prethodnim godinama. Rad po ‘ad-hoc’ principu, bez kvalitetnog planiranja i preciznih rokova za planirane aktivnosti, ne bi smio biti odlika najviše institucije zakonodavne vlasti u BiH, i u narednom periodu institucije vlasti trebaju preduzeti sve da se njihov rad odvija po kvalitetno kreiranim i pravovremeno usvojenim planskim dokumentima”, kazao je Ćavar.

Pojasnio je da BiH nije do kraja prošle godine dobila ni budžet za ovu godinu.

“Finansiranje u 2015. godini obezbjeđeno je Odlukom o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine za razdoblje januar-mart 2015. godine”, pojasnio je Ćavar.

Poručili su iz CCI-ja da neće prestati upozoravati te da se sramotna diskriminacija građana BiH od strane PSBiH nastavlja i dalje.

“Prošlo je više od pet godina od donošenja odluke Evropskog suda za ljudska prava, kojom je utvrđeno da BiH vrši sistemsku diskriminacija svojih građana, ali je ista, unatoč svim obećanjima, i dalje prisutna. Najodgovornije tijelo za rješavanje ovog pitanja i dokidanje diskriminacije, prvo unutar sebe, a onda i unutar društva u cjelini, je, zbog svojih ustavnih nadležnosti, upravo PS BiH”, poručeno je danas.

Dodali su da se Parlament od ključnog mjesta političkog života jedne zemlje pretvorio u tehničku službu za formalizovanje dogovorenog na sastancima stranačkih lidera.

“Nadamo se da će, u novom sazivu PS BiH, s novim ljudima, takva praksa, koja duboko nagriza temelje parlamentarne demokratije prestati i da će Parlament (parlamenti) postati ključno mjesto političkog dijaloga i odlučivanja”, poručeno je sa današnje konferencije za medije.

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime