Izgradnja Stupske petlje: Radi se na sve četiri rampe

0
12

stupska_petlja__sa_6Sarajevo – Radovi na Stupskoj petlji ovih dana su intenzivirani i obavljaju se na sve četiri rampe, kao i na svim ostalim ključnim tačkama ovog izuzetno zahtjevnog i obimnog projekta. Konačno su riješeni imovinskopravni odnosi, pa se neometano može vršiti izgradnja rampe A.

Pored rampi, napreduje i izgradnja velikog natputnjaka, čija su tri polja završena i nastavljaju se postavljati nove skele. U toku je i izgradnja potputnjaka prema pijaci Heco koji je proširen još jednom trakom i predstavljat će vezu naselja Bačevo sa saobraćajnicom kroz pijacu. Intenzivirani su radovi i na podzemnim pješačkim pothodnicima, gdje se trenutno postavlja hidroizolacija.

“ŽGP aktivno izvodi radove na natputnjaku i očekuje se da će biti izgrađen do sredine jula. Uskoro bi se trebale završiti pripreme za asfaltiranje rampe D koja je u cijelosti raskopana, urađeno je novo tamponiranje, odvodnja i do kraja juna će se postaviti asfaltni slojevi. Istovremeno se na ovom prostoru prave potporni zidovi i pješačke staze kako bi se odvojili pješački tokovi od saobraćaja na rampama”, kazala je Alma Zilić, savjetnica u Direkciji za puteve KS-a. Nasipa se i potez od rampe D pored Standarda prema mostu na Miljacki kako bi se napravila veza sa sarajevskom obilaznicom, a planirano je i da se asfaltira dio stare saobraćajnice, odnosno XII transverzale. Zato će se uskoro na ovom dijelu morati izmijeniti režim saobraćaja i preusmjeriti na potputnjak kod pijace Heco. Gradska longitudinala iz pravca Ilidže prema gradu je proširena novom trakom od skretanja za Aerodrom do pumpe Gasprom i jedan njen dio je već asfaltiran.

“Postignuti su dogovori o imovinskopravnim odnosima na dijelu gdje će se raditi rampa A i već je obavljen iskop zemlje na spoju sa lijevom trakom gradske longitudinale. Ovih dana trebalo bi početi rušenje objekata na ovoj trasi. U skladu sa dinamikom radova obavljat će se i preusmjeravanje saobraćaja na mjestima gdje to bude nužno”, objasnila je Zilić.

U Direkciji napominju da je ovo jako razuđeno gradilište, jer je Stupska petlja bila jedno od najprometnijih i najzakrčenijih saobraćajnih čvorišta u Sarajevu.  Završetkom ovog projekta situacija bi trebala biti puno bolja.

“Građani moraju imati još malo strpljenja mada su godinama morali trpjeti velike gužve na ovom mjestu. Vjerujemo da će biti zadovoljni, jer će se konačno na ovom uskom grlu otčepiti saobraćaj, ali i riješiti pješački tokovi koji, također, nisu bili dobri. Rok za završetak radova bio je kraj jula, ali je zbog objektivnih poteškoća produžen za dva mjeseca i nadamo se da će se moći ispoštovati”, očekuje Zilić.

((ekapija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime