Izgradnja obilaznice i nove poslovne zone – Koje su sve investicije predviđene novim Urbanističkim planom Opštine Rogatica 2014-2034

0
72

Rogatica – Novim Urbanističkim planom Rogatice 2014-2034 koji je nedavno predstavljen u Nišu, predviđena je izgradnja obilaznice, a koja je bila planirana i prethodnim planom, čime će se stvoriti uslovi da se formira kompaktno urbano jezgro.

Urbanistički plan uradila je banjalučka firma “Urbis centar”, iz koje kažu da je plan donesen na period od 20 godina.

Snežana Mrđa-Badža, direktorica “Urbis centra” kaže da je površina koju obuhvata plan 2.176,05 hektara, te da je optimalni prostorni model omogućio dobru povezanost između zona stanovanja, rada i rekreacije, tako da se ove funkcije maksimalno nadopunjuju.

– S obzirom na to da je u proteklom periodu došlo do korjenitih promjena u društvenom uređenju – rat, migracije, prelazak iz socijalističkog poretka u kapitalistički, te da je izvršena privatizacija u gotovo svim vidovima privrede, kao i u stambenom fondu, da je vanprivreda izašla iz državne kontrole, da je naglašena važnost vlasništva nad zemljištem, da su se desile promjene zakonske regulative i smanjen broj stanovnika u odnosu na 1991. godinu, te su urađeni strateški planovi višeg reda, bilo je neophodno pristupiti izradi novog urbanističkog plana – kaže Snežana Mrđa-Badža.

Sagovornica “eKapije” kaže da je širenje grada, u smislu pogušćavanja i formiranja novih radnih i stambenih zona, ograničen na uže urbano područje oivičeno “saobraćajnim prstenom” tj. obilaznicom, dok se zemljište van obilaznice treba čuvati kao primarno poljoprivredno zemljište. Takođe, kaže da su u širem urbanom području zadržana postojeća stambena naselja i da je omogućeno njihovo širenje.

– Površina namijenjena za privredne djelatnosti, kao što su industrija, poslovno-proizvodne djelatnosti, servisi i skladišta i poslovanje je značajno povećana, i to najviše u južnoj zoni, pa su, shodno tome, i planirane radne zone velike površine – ističe Snežana Mrđa-Badža.

foto: mighty chiwawa/shutterstock.com

Površine koje čine građevinsko zemljište, stanovanje, rad i rekreacija, planom su raspoređene na takav način da obezbjeđuju optimalnu međusobnu komunikaciju i unapređuju kvalitet življenja u gradu.

– Planom je predviđeno i proširenje zelenih površina na trgove, parkove, skverove i zaštitno zelenilo. Ako se u obzir uzmu i zeleni kompleksi šuma u širem urbanom području, onda možemo reći da Rogatica značajno povećava ambijentalni kvalitet naselja – kaže Mrđa-Badža.

Urbanističkim planom Rogatice 2014-2034 predviđena je gradnja stambenih zgrada spratnosti P+1+Pk ili P+2 gradskog tipa. U oblasti osnovnog školstva planirano je da se otvori još jedna osnovna škola u Plješevici, dok se u oblasti zdravstva zadržava postojeći kompleks Doma zdravlja.

– Pored obilaznice, planirana je izgradnja nekoliko kružnih raskrsnica, kao i dva javna parkinga u centralnom dijelu grada – ističe nača sagovornica.

Snežana Mrđa-Badža kaže da je u zoni naselja Ptičjak planirana izgradnja novog muzeja i galerijskog prostora koji bi služili za prezentaciju bogatog kulturno istorijskog nasljeđa Rogatice. ističe da je u ovoj zoni moguća izgradnja multimedijalnog centra koji bi mogao imati i svoju ekonomsku opravdanost, te biti izgrađen putem privatno-javnog partnerstva.

Radne zone

Snežana Mrđa-Badža navodi da je planom predviđeno formiranje novog lokaliteta proizvodno-poslovne namjene površine oko 10 ha na južnom dijelu obuhvata UP, te da su na tim površinama dozvoljene djelatnosti koje nemaju ili imaju određeni negativan uticaj na životnu sredinu.

foto: mighty chiwawa/shutterstock.com

– Očekivani broj zaposlenih 2034. godine na nivou opštine iznosi 2.944 radnika i na taj način će se postojeća visoka stopa nezaposlenosti radne snage koja je sada oko 47 % smanjiti na oko 19%.

Snežana Mrđa-Badža kaže da je Urbanističkim planom Rogatice predviđeno povećanje kapaciteta i promjena industrijske strukture, pa je zbog toga u ovoj opštini potrebna nova proizvodno-poslovna zona.

Turizam
kao novi pravac razvoja

Turizam bi ubuduće mogao da bude jedan od pokretača razvoja opštine Rogatica.

– Na području Rogatice turizam predstavlja jednu od ključnih privrednih grana na kojoj se može bazirati dalji razvoj. U istočnom dijelu opštine, u Podrinskoj turističkoj zoni, predviđena je izgradnja novih smještajnih kapaciteta, prvenstveno zbog dobre komunalne opremljenosti i saobraćajne povezanosti sa turističkim destinacijama u okruženju kao što su Borička visoravan, Sjemeć, Višegradsko jezero, Perućačko jezero itd.. – kaže sagovornica “eKapije”.

Energetski potencijali

– Jedan od imperativa Urbanističkog plana Rogatice je postizanje većeg korišćenja domaćih energetskih izvora, prije svega, obnovljivih energetskih izvora, čije je korišćenje u dosadašnjem periodu nije bilo na zadovoljavajućem nivou, naročito biomase i sunčeve energije – ističe Snežana Mrđa-Badža.

Po njenim riječima u pogledu korišćenja biomase, potrebna je izgradnja postrojenja za briketiranje i peletiranje drvnog otpada i to u naseljima sa najvećom produkcijom ovog otpada, a to je izvan predmetnog obuhvata, kao i dobijanje biogasa, biodizela i bioetanola na farmama.

Inače, Urbanistički plan Rogatice 2014-2034 dobio je prvu nagradu na ovogodišnjem Urbanističkom salonu koji je održan 6. novembra u Nišu, u organizaciji Udruženja urbanista Srbije.

Slobodana Šubara

(ekapija.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime