Izgradnja kružnog toka na Pofalićima i na Trgu heroja

0
0

Sarajevo – Opština Novo Sarajevo u ovoj godini planirala je gradnju dva kružna toka. Jedan će se raditi u Pofalićima, na raskrsnici ulica Drinska i Humska, a drugi u naselju Trg heroja, tačnije na raskrsnici ulica Porodice Ribar i Aleja lipa.

Za oba kružna toka u budžetu Opštine za 2016. predviđeno je 220.000 KM.

Protok vozila

“Nakon izgradnje kružnog toka u Velešićima, koji je pokazao da je puno bolje rješenje od klasične saobraćajne signalizacije i postavljanja semafora, Opština se opredijelila u ovoj godini da radi ova dva kružna toka zbog boljeg protoka vozila”, pojašnjava načelnik Opštine Nedžad Koldžo.

Kružni tok u Pofalićima Opština će raditi u saradnji sa Direkcijom za ceste KS-a, koja treba da uradi projektnu dokumentaciju.

Javni poziv je objavljen i u toku je pribavljanje ponuda za odabir najpovoljnijeg dobavljača za izradu projektne dokumentacije. Opština je za ovaj kružni tok planirala početna sredstva od 100.000 KM, a po izradi projektne dokumentacije znat će se tačno koliko će radovi koštati i sa koliko sredstava će Direkcija učestvovati u ovom projektu, navodi Koldžo. Dodaje da će ova projektna dokumentacije obuhvatiti i kružni tok koji bi se pravio na Pofalićima i to na spoju ulica Put života i Hamdije Čemerlića, tačnije kod zgrade Energoinvesta.

Parking

Drugi kružni tok na Trgu heroja Opština će graditi sama, ističe načelnik Koldžo, te kaže da su za njega planirali 120.000 KM.

“Gradnjom južne longitudinale stvorit će se problemi u saobraćaju u tom dijelu naselja, jer će doći do zatvaranja postojećih priključaka. Ovo se posebno odnosi na parking iza zgrade Loris, jer se vozila sa tog parkinga neće moći priključiti na južnu longitudinalu. Rješenje je gradnja kružnog toka. U ovom momentu se finalizira projektna dokumentacija, tako da će se uskoro raspisati javni poziv za odabir najpovoljnijeg izvođača”, kaže Koldžo.

On napominje da ovo neće biti jedini kružni tokovi na području Novog Sarajeva. Trenutno se, navodi, radi projektna dokumentacija i za kružni tok na raskrsnici ulica Nedima Filipovića i Pete transverzale za koji očekuju pomoć od kantonalnih vlasti.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime