Izgrađeno skoro 1.000 metara tunela Hranjen koji će spajati Sarajevo i Goražde

0
147
“Urađeno je oko 570 metara glavne cijevi sa južne strane, dok je sa sjeverne strane oko 410 metara, 15 do 20 metara nas dijeli od prvog kilometra. Istovremeno i servisna cijev koja se isto tako radi i sa jedne i sa druge strane, urađena je skoro 600 metara”, kaže Enes Ajanović, šef gradilišta.

Na gradilištu je angažovano oko 150 radnika koji rade u tri smjene. Uz to ispoštovane su i epidemiološke mjere uz stalne kontrole prilikom ulaska na gradilište. Sa svakim metrom u brdo tunela radovi postaju zahtjevniji.

“Geološki uslovi usložnjavaju radove sa obje strane. Međutim ne dolazi do zastoja iako su radovi usporeni zbog sve teže podgrade koju moramo da koristimo pri iskopavanju svakog narednog koraka. Postoji i problem pojave vode na sjevernoj strani, međutim to se uporedo rješava i nije zaustavilo radove. U ovom trenutku sa sjeverne strane vrši se isključivo iskop zbog pogoršanih geoloških uslova, dok se na južnoj strani radi mašinski iskop, a u servisnoj cijevi imamo potrebu i za manjim miniranjem”, ističe Ajanović.

Foto: Klix.baFoto: Klix.ba

Tunel Hranjen kao najzahtjevniji dio buduće brze ceste Goražde – Sarajevo trebao bi biti izgrađen za tri godine međutim teško je procijeniti da li će ovaj rok biti ispoštovan.

Izvjesno je da će tunel Hranjen sa 5,5 kilometara biti najduži u BiH i drugi po veličini u bivšoj Jugoslaviji. Izgradnju ovog infrastrukturnog objekta koji je od historijskog značaja za stanovnike BPK finansira JP Autoceste FBiH sa oko 82 miliona KM.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime