Izetbegović: Tribunal donio historijske važne presude, ali i one zabrinjavajuće

0
0

IMG_20131127_101746BiH – Procjenjujući učinke Haškog tribunala, njegov doprinos, naslijeđe i poruku koju ostavlja žrtvama i zločincima, državama i narodima, međunarodnoj politici, pravu i pravdi, savremenicima i našoj djeci, sadašnjosti i budućnosti, moram reći da je moje mišljenje podijeljeno – kazao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na konferenciji povodom obilježavanja 20. godišnjice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Podsjetio je da je BiH, bez imalo sumnje, najviše stradala tokom raspada bivše Jugoslavije te da je na nju izvršena brutalna agresija, a nad Bošnjacima počinjen genocid.

– To je istina. Nedavno sam obišao Tomašicu kod Prijedora, najveću masovnu grobnicu poslije Drugog svjetskog rata u Evropi u kojoj je do sada nađeno više od 400 tijela pobijenih muškaraca, žena i djece. Procjenjuje se da će biti nađeno oko 1.000 tijela. Pozivam sve one koji imaju savjesti da obiđu strašna mjesta poput Tomašice, kojih je ova zemlja prepuna, da bi sliku o zločinu vidjeli izbliza, izvan sterilnih enterijera sudnica, salona i kabineta – istakao je.

Meron je to uradio, ustvrdio je Izetbegović, i ljudskim gestom odao počast nevinim žrtvama.

– Ne mogu se oteti dojmu da postoje dva haška tribunala. Prvi, ustanovljen Rezolucijom 827 Ujedinjenih nacija iz 1993. godine, koji su afirmisali tužioci i sudije koji su posjedovali entuzijazam i punu svijest da rade nešto posebno, historijski vrijedno. To je onaj tribunal koji je cijelom svijetu slao ohrabrujuću poruku da zločin mora biti kažnjen, da je to civilizacijsko dostignuće i moralni dug prema žrtvama. O tom prvom Tribunalu imam visoko mišljenje. U njegov rad su bile utkane nade i uvjerenja moga naroda, posebno porodica žrtava, da na ovom svijetu ima pravde. Upravo taj haški tribunal donio je neke historijski važne presude za BiH, prije svega, stavivši svoj pečat na istinu o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici – rekao je Izetbegović.

Uz to, dodao je, Tribunal je dao ogroman doprinos razvoju međunarodnog krivičnog prava, te je  svojim radom promovirao principe zaštite ljudskih prava na međunarodnom planu.

– Naročito treba istaknuti da je čin silovanja, odnosno seksualno nasilje u oružanom konfliktu, kroz haške presude  prvi put presuđeno kao zločin protiv čovječnosti – istakao je.

Nažalost, u vremenu koje je uslijedilo, Tribunal se, smatra Izetbegović, polako udaljio od prvobitnih ideala i nada.

– Iza zavjese i u tišini se rađao neki novi, drukčiji Tribunal, sud koji se, kako tvrde savremeni analitičari i brojni intelektualci, pod pritiskom interesa velikih i moćnih, umorio i sebi za cilj postavio samo da završi posao. Taj novi sud kao da je drugim očima počeo gledati na počinjene zločine i žrtve. Jer, kako drukčije razumijevati drugostepene oslobađajuće presude izrečene čelnicima vojnih, policijskih, obavještajnih struktura za komandnu odgovornost? S moralnog i pravnog stanovišta one su, blago kazano, zabrinjavajuće. Nemoguće je čak i pravnicima, a kamoli žrtvama, objasniti kako su optuženici koji su prvostepenim presudama osuđeni na kazne od po 20 i više godina za najteže zločine potpuno oslobođeni od odgovornosti u žalbenom postupku. Ne može biti valjan argument, niti je umjesno govoriti o znanju i neznanju sudija jednog te istog suda, od kojih jedni presuđuju 20 ili više godina, a drugi potpuno oslobađaju od krivice – naglasio je.

Odgovorni za zločin s vrha piramide, planeri, naredbodavci i organizatori, tvrdi Izetbegović, izmiču pravdi, a komandnu odgovornost postalo je gotovo nemoguće dokazati.

– Planeri i nalogodavci zločina postali su nedodirljivi, praktično zaštićeni od krivičnog progona. Žrtve se pitaju kakav je ovo svijet u kojem žive? Da li je pravda dostižna običnim ljudima ili je ona privilegija samo moćnih? Koliko vrijedi život maloga čovjeka na Balkanu? Nalogodavci, planeri zločina i genocida koji su oduzeli živote desetinama hiljada ljudi, a unesrećili milione, će svi zajedno provesti nekoliko decenija u konfornim zatvorima diljem Evrope. Kakva se time šalje poruka žrtvama, a kakva planerima i gospodarima budućih ratova? – upitao je Izetbegović. 

Međutim, smatra da Haški tribunal još nije završio svoj posao jer je ostalo nekoliko važnih, kapitalnih procesa.

– Kao što je jednom prilikom rekao prvi predsjednik BiH  i ratni zločinci imaju svoja prava. Njihovo pravo je pravična kazna. Duševno olakšanje. I kazao je još jednu stvar, koju ovdje ponavljam: Mi vjerujemo u pravdu, iako je ona nekad spora! Dakle, uprkos svemu, građani BiH vjeruju da će Haški tribunal završiti svoj posao vrativši se svojoj prvobitnoj ideji, ideji univerzalne pravde, pravičnosti i humanosti. Vjerujemo da je pravda dostižna i da Haški tribunal ima svoju historijsku ulogu u njenom dostizanju. Interes žrtava mora biti vraćen u fokus, a njihov interes je pravda! I to nije samo interes žrtava, to je interes svakoga ko želi živjeti u boljem i sigurnijem svijetu – zaključio je Izetbegović.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime