Izetbegović: Stati ukraj divljanju četnika

13
12

Bakir Izetbegović

Sarajevo – Nakon što je Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA), na sjednici u Sarajevu, osudio incidente koje su u Višegradu izvršili pripadnici četničkog ravnogorskog pokreta i napad na novinare tom prilikom, predsjednik stranke Bakir Izetbegović očekuje da se “konačno zabrani rad radikalnih pokreta”.

“Kad je u pitanju radikalizam da se istim aršinom mjere i oni koji pripadaju bošnjačkom korpusu i oni koji pripadaju drugim korpusima. Da se definitivno stane ukraj divljanju četnika, koje se ponavlja”, naglasio je Izetbegović.

Vrh SDA razmatrao je i aktualnu političku situaciju i prioritete BiH, a bilo je riječi i o pregovorima s HDZ-om u vezi Mostara i implementracije presude Sejdić – Finci, te popisa stanovništva.

“Mislimo da još ima šanse da se dogovor [u Mostaru] postigne, mada su pozicije dosta udaljene. Učinit ćemo dodatne napore u nekoliko narednih dana. Mislim da ćemo imati sastanak s HDZ-om BiH za vikend ili početkom naredne sedmice”, precizirao je Izetbegović.

U Srebrenici će, kaže, učiniti sve da Bošnjaci imaju jednog kandidata na lokalnim izborima. “U tom smislu zadužili smo neke od potpredsjednika da obave potrebne sastanke u Sarajevu i Srebrenici. Prije svega da smirimo retoriku koja ne vodi tome da se omoguće zajednički nastupi i okupljanje oko jednog kandidata”, navodi.

“Svima, uključujući Ćamila Durakovića, poručujem da rade na jedinstvu i da pripaze na ono što govore, na svoj nastup, kako bi omogućili približavanje stavova. Duraković će biti pozvan u centralu SDA, a i ići će se i u Srebrenicu kako bi SDA učinila sve kako bi omogućila da uz SDP i SBB izložimo samo jednog kandidata iz bošnjačkog korpusa”, najavljuje.

Preuzima dužnost predsjedavajućeg

Izetbegović sutra preuzima dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH te da je na sjednici Kolegija SDA izložio prioritete u svom radu – realizaciju Master plana integracije BiH u EU koji dalje podrazumijeva niz najbitnijih prioriteta za napredak reformi u BiH, a koje se se odnose na vladavinu prava, tržišnu ekonomiju, te općenito mjere koje će pojačati i otvoriti prostor za oporavak gospodarstva.

“Tu je i put BiH ka NATO-u, odnosno preuzimanje prvog godišnjeg plana u okviru MAP-a. Šanse nam nisu baš velike, ali treba se potruditi. Treba se boriti za to da izlobiramo, kod prijateljskih država koje imaju utjecaja na odluke u NATO savezu, da se BiH da prvi godišnji plan”, kaže on.

Na sastanku je bilo riječi i o koalicijama, odnosima SDA i Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), na dolazećim lokalnim izborima.

“Ići ćemo na to da se zajednički nastupa u Republici Srpskoj, s probosanskim strankama i u općinama koje možemo nazvati povratničkim. Mislim da ćemo s SBB-om dogovoriti i nastup u ostatku Federacije BiH, zajednički kad je u pitanju izbor načelnika”, najavljuje.

Rekao je i kako SDA podržava predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Denisa Zvizdića i odluku Ustavno-pravne komisije, koja je odbacila Prijedlog Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

“Smatramo da definitivno treba biti dokinut tzv. bijeli hljeb na svim novima u BiH – od državnog, preko entitetskih do kantonalnog nivoa”, kaže Izetbegović.

U slučaju popisa stanovništva BiH, Kolegij SDA smatra da treba biti proveden zakon, kriteriji i standardi međunarodne monitoring misije (IMO) te da to treba uraditi bez odlaganja.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

13 KOMENTARI

  • Nasla krpa zakrpu moj arsenije, u tom je stvar. Govorite istim jezikom, isto ste zlo!

   Stvar sa mnom je da nikada ne prizivam nit zelim smrt srba ili bilo kog naroda. Za pocinjena nedjela treba odgovornima suditi i krivica za bilo kakvo zlo se nikada nemoze pripisati jednom citavom narodu niti se narod moze kolektivno kaznjavati!

   Kako ne prihvacam mladicevu “osvetu nad turcima u srebrenici za kosovski boj” jednako ne prihvacam ni kolektivnu osvetu nad srbima ili bilo kom drugom narodu samo zato jer su srbi!

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime