Izetbegović: Povući ćemo respiratore ako Forto i Vranić potpišu

0
133

Foto: Dž.K./Radiosarajevo/Press Sebije Izetbegović

Nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je organizovao konferenciju za novinare.

Prisutnima su se obratili generalna direktorica KCUS-a, prof.dr. Sebija Izetbegović, direktor Hirurških disciplina, prof.dr. Nermir Granov, šefica klinike za anesteziju i reanimaciju, prim.dr. Amela Katica Mulalić, šef Klinike za infektivne bolesti, doc.dr. Rusmir Baljić i koordinator Izolatorija Podhrastovi, prim.dr. Refet Gojak.

“Da vam pravo kažem, odlučila sam otići na sastanak jer sam legalista. Mislim da bi bilo bolje da je ministar pristao na naš poziv i došao u Klinički centar. Dobila sam u 8.10 sati jutros poziv, i to sam i uradila. Sastanak je bio… kako reći? Ne mogu reći dosadan, čudesan, takav je uvijek sa Vranićem“, rekla je Izetbegović.

Napomenula je da su dva pisma koja su se pojavila u javnosti bila, među ostalim, tema spomenutog sastanka.

“Možda je bitno, a možda ne mislite da je bitno…”, citirala je Izetbegović ministra Vranića, ponavljajući u više navrata navode riječi kantonalnog ministra da je “možda nešto bitno, a i nije bitno”.

Rekla je da je teško prepričati situacija koja se desila na sastanku te da joj je žao jer se takvi sastanci ne snimaju.

“Pismom se mahalo u javnosti. Pismo nije upućeno direktorici, pismo je anonimno i nije relevatno. Ja to ponekad pročitam, pa razmislim, nema potpisnike, govori se o nepoznatim stvarima i predmeti su istrage. Tužit ćemo sve portale, televizije i novinare koji su mahali ovim pismom”, zaprijetila je Izetbegović.

Nadalje, rekla je kako je Forto rekao da je pismo “izmišljeno i laž”.

Zatim se govorilo o drugom pismu o kojem se, također, govorilo u javnosti tokom vikenda.

To je interni dokument, ja to pismo nisam vidjela, ali sam saznala od kolega da su se na sastanku dogovorili da se formiraju radne grupe i da se rješavaju svi problemi i ja to smatram najboljim rješenjem”, rekla je Izetbegović.

Direktorica KCUS-a je rekla da će se i ona uključiti ako bude bilo potrebne.

“Vranić je rekao da je KCUS tvrđava, da je sve sumnjivo, ali nije rekao da je bio gost i uposlenik ove bolnice. Doduše, radio je jako malo, nula operacija. Kada sam ja došla, morao je početi raditi”, napomenula je direktorica bolnice.

Poručila je da javnost treba znati da ne žele “svi ljudi da komuniciraju sa javnošću”.

“Ja sam pokušala objasniti da kolege ne žele da se snima, to je stresno za kolege. Bitna je zaštita ličnih podataka bolesnika. Mi radimo svoj posao, liječimo i mi to radimo”, tvrdila je, uz ostalo, Izetbegović.

Prisjetila se da je doktoricu Bajramović, koja vodi Kliniku Podhrastovi, pozvala jednom prilikom kako bi došli novinari, na šta je ona rekla “NE”.

“Ako uđu novinari, rekla je skidam mantil i odlazim”, citirala je Izetbegović doktoricu u toj situaciji.

Direktorica KCUS-a je rekla, također, da se ne radi o “dramatičnom problemu”, te da se to pokušalo objasniti na sastanku.

“Svako može da uđe, ko je relevantan da izvrši kontrolu – slobodan je da uđe u svako doba”, rekla je Izetbegović.

Pokazala je prisutnim novinarima neke odjele, te ih upoznala koliko pacijenata primaju dnevno.

“Sve radi konstantno, sve pretrage koje su životno bitne za bolesnike”, zaključila je Izetbegović.

Nakon što je dozvoljeno postavljanje pitanja, tražila je da joj se novinari obraćaju sa “doktorica Izetbegović, a ne gospođa”.

“Dobili smo pitanje zašto ne povučemo respiratore, a mi smo rekli da nije problem ako on (ministar Vranić) i Forto to potpišu. Ali, dok god imamo cerfifikat o validnosti, ne smijemo ih povući jer odgovaramo porodicama pacijenata, ali ni jer bi morali plaćati odštetu Kini, koja nas može tužiti…. Imamo potvrđen papir od Verlaba”, napomenula je Izetbegović.

Objasnila je da se koriste respiratori zavisno od kliničke slike pacijenta, uspoređujući ih s vozilima.

“Ima Škoda, ima Yugo, Audi… pa vi birate koji vam se sviđa”, dala je primjer direktorica Izetbegović.

Odgovarajući na upite novinara, odlučno je ustvrdila da “nijedan respirator nije ubio nijednog čovjeka”.

“Nijedan respirator, ne ovi, već nijedan, nije ubio čovjeka, pomaže mu, on nije lijek, već podrška. Ja nisam specijalista, o tome mogu govoriti kolege”, rekla je direktorica Kliničkog centra te iznijela informaciju da imaju 69 respiratora.

Izvor: radiosarajevo.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime