Izetbegović pokrovitelj savjetovanja: U petak okupljanje stručnjaka i rasprava o reviziji presude

0
0

bakir-izetbegovic-foto-fonet-1407665764-548731Sarajevo – Dvanaest dana je ostalo do isteka roka za podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu, u predmetu tužbe BiH protiv Srbije za genocid i agresiju. Tako će u petak u Sarajevu biti organizirano savjetovanje o opravdanosti eventualnog postupka revizije, čiji je pokrovitelj član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Zvanično, kao organizatori savjetovanja navedeni su Fondacija “Pravda za Bosnu i Hercegovinu” i predsjednica Fadila Memišević te Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava koji predstavlja direktor Rasim Muratović.

Savjetovanje će u petak biti organizirano u Vijećnici u Sarajevu, a kako saznajemo, pozivnice su poslane velikom broju ljudi iz kulturnog, javnog i političkog života svih konfesija.

Bakir Izetbegović je nakon posljednje sjednice Predsjedništva SDA kazao da će organizirati savjetovanje s brojnim stručnjacima iz raznih oblasti, kako bi donijeli najbolju odluku u vezi s revizijom presude.

Ipak, u zvaničnom pozivu Izetbegović se navodi kao pokrovitelj, a ne kao organizator.

Teret odluke o eventualnoj reviziji presude u tužbi protiv Srbije već odavno je prebačen na Bakira Izetbegovića koji će u slučaju podnošenja zahtjeva vjerovatno biti okarakterisan kao krivac za novonastalu političku krizu koju političari iz Republike Srpske, ali i Srbije najavljuju.

S druge strane, ukoliko ne bude revizije presude, Izetbegović će biti izložen kritikama, prije svega bošnjačkog korpusa, jer je propustio posljednju priliku za dokazivanje pravde.

Podsjećamo, BiH je 1993. godine podnijela tužbu protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Hagu, najvećoj sudskoj instanci u sistemu Organizacije ujedinjenih nacija. Presuda je donesena 26. februara 2007. godine, u vezi sa spоrоm kојi sе odnosi na kršenja Kоnvеnciје о sprečavanju i kažnjavanju zločina gеnоcida, kојu је usvојila Gеnеralna skupština UN-a 9. dеcеmbra 1948. godine i na razna pitanja za kојa je BiH tvrdila da su s tim pоvеzana.

Presuda predstavlja značajan međunarodni pravni sudski akt, jer je najviši UN-ov sud definirao pokolj nad bosanskim muslimanima u Srebrenici genocidom, za koji ne smatra odgovornom Srbiju i odbacuje zahtjev za isplatu finansijske odštete, ali Srbiju smatra odgovornom da je zločin propustila spriječiti te kazniti počinitelje.

U međuvremenu, očekuje se da srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zatraži sjednicu Predsjedništva, kako bi se izjasnili o eventualnom postupku revizije, a izvjesno je da član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović neće podržati bilo kakvu reviziju.

Srpski politički korpus osporava i legitimitet bh. agenta u predmetu tužbe protiv Srbije Sakiba Softića, kao i to da nema novih podataka na kojima bi se revizija zasnivala.

Mnogo toga bit će poznato nakon savjetovanja u petak, kada se očekuje da Izetbegović saopći konačnu odluku o pokretanju ili odustajanju od revizije presude.

(klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime