Izetbegović o spajanju kantona: Logično je da se ujedine Sarajevo, Zenica i Goražde

2
25

Izetbegović o spajanju kantona: Logično je da se ujedine Sarajevo, Zenica i Goražde

Sarajevo, Zenica, Goražde – Što se tiče preustroja FBiH, Bakir Izetbegović je na današnjoj novogodišnjoj konferenciji SDA kazao kako uskoro očekuje prijedloge HDZ-a BiH o preuređenju Mostara, dok bi se sa spajanjem kantona trebalo sačekati do 2018. godine.

“Stalno se spominje da sam ja nešto dao HDZ-u BiH. Ali dajte navedite primjer šta je to dato? Mi želimo da imamo zadovoljan taj korpus koji se, nažalost, u BiH smanjuje. Želimo da im damo ono na što imaju pravo, ali ne više od toga”, kazao je Izetbegović.

On je istakao da od HDZ-a BiH očekuje da predlože određena rješenja te da izađu ususret Bošnjacima nekom vrstom “pozitivne diskriminacije” jer su u tom gradu manjina. Prijedlog HDZ-a BiH Izetbegović očekuje u narednim danima.

SDA, s druge strane, ima određena rješenja vezana za presudu “Sejdić i Finci”.
“Ono što je sigurno jeste da se neće ići na razdvajanje Mostara, ili na formiranje nekog trećeg entiteta”, kazao je Izetbegović.

U pogledu spajanja kantona, Izetbegović je rekao da je to nešto što je sasvim realno i potrebno ovoj zemlji.

“Imamo više od 600 parlamentaraca i 167 ministara sa svim što prati to. To bi teško podnijela i privreda bogatih zemalja. Od toga je više od 80 posto u FBiH, dok je RS jednostavnije i bolje organizovani dio FBiH. Sasvim je logično ujediniti dvije vlade i dva parlamenta. Evo, recimo da se ujedini BPK Goražde sa KS ili da se ZDK i BPK Goražde ujedine sa KS. Ali pogledajte kakvo pojednostavljenje biste dobili pri čemu bi se ova dva kantona oslonila na snagu Sarajeva”, kazao je Izetbegović.

Ipak, napominje da bi se takve promjene trebale raditi nakon izbora 2018. godine.

“Sada su neki ljudi zauzeli neke pozicije i vrlo teško će se pomicati. Nakon 2018. idu nova postavljenja i do tada mi možemo uraditi vrlo logična pojednostavljenja”, kaže Izetbegović.

Izetbegović napominje da je ovu ideju lansirao u javnost kako bi svi mogli iznijeti šta je loše u ovoj vrsti pojednostavljenja.

“Nema trećeg entiteta ili etnički čistih teritorija ako, recimo, spojite SBK i HNK. Tu biste imali 60 ili 70 posto Hrvata koji bi živjeli zajedno s Bošnjacima”, kazao je on.

(abc.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Da li spajanje ovih kantona možda predstavlja nukleus budućeg bošnjačkog entiteta? Ovim Bakir verovatno želi da iz Federacije grupiše što više za Bošnjake, a ostatak će pripasti Hrvatima za njihovu Herceg Bosnu. Logičnije je i to, nego unitarna BiH.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime