Izetbegović: Nadam se da Dodik pjeva “labudovu pjesmu”

0
4

BiH – Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da se nada da je ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika posljednji pokušaj dezintegracije BiH, “labudova pjesma” u nastojanju da se ostvare neki ratni ciljevi u BiH.

Izetbegović je u emisiji INTERVIEW20 na BHT1, rekao i da je Dodik sada prešao s riječi na djela i da “ide na odmjeravanje mišića s međunarodnom zajednicom, na konflikt, na sudar sa međunarodnom zajednicom, sa antidejtonskim, neustavnim aktivnostima”.

“Ako mu to prođe, tada će doći do sudara državnih institucija sa entitetskim, jer ako RS ubuduće ne bude priznavala državno tužilaštvo, državni sud Bosne i Hercegovine i ako to tužilaštvo i sud angažira SIPA i OSA da uhapse nekoga u RS, ako to bude sprečavala policija u RS, doći će do sukoba između institucija državnog i entitetskog nivoa”, ocijenio je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, za takav razvoj događaja Dodik će snositi svu odgovornost.

“Nažalost, konačno on svojim izjavama direktno ponavlja ono što je 9. januara 1992. godine nelegalna Srpska paraskupština dala sebi za cilj – razgraničenja naroda. Ovih dana Dodik ponovo priziva, diže jedan historijski talog koji se bio slegao u poslednjih 20 godina i vodi Bosnu i Hercegovinu u neizvjesnost”, rekao je bošnjački član Predsedništva BiH.

Izetbegović smatra i da će na ovaj način biti prekinut slijed pozitivnih ekonomskih pokazatelja, da će investitori i turisti početi da odustaju.

“Dodik će i Bosnu i Hercegovinu, a naročito entitet RS, koji lošije stoji ekonomski od Federacije, da vodi ka dnu”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je ocijenio da “međunarodna zajednica sada mora da povuče jasnu crvenu liniju i da zaustavi Dodika”.

Šta je “labudova pjesma”

Izetbegović nam je deo priliku da obnovimo srednjoškolsko gradivo iz književnosti. Naime, “labudova pjesma” je književno-umjetnički izraz za posljednje delo u životu i stvaralaštvu jednog umjetnika. Naziv vodi porijeklo od prirodne pojave da labud, kada nasluti svoju smrt, “otpeva” najljepšu i najtužniju pjesmu i time okonča svoj životni vijek.

(vesti-online.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime