Izetbegović: Ja ili neko iz SDA podnijet će apelaciju protiv referenduma u RS

0
5

sda-predsjednistvo5

BiH – Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da će on ili neki drugi zvaničnik te stranke podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH.
Neko iz SDA će to uraditi, ili ja ili drugi ovlašteni predstavnici, a to mogu biti i parlamentarci. Sigurno ćemo se do kraja boriti da se poštuje ustav i zakon – naglasio je Izetbegović u izjavi novinarima u Banjoj Luci, javlja Fena.

Referendum u RS

Nije želio da nagađa da li će referenduma u RS-u o pravosuđu BiH uopće i biti, navodeći da i ako ga bude bit će protiv ustava i da ne treba ići u smjeru koji je protiv ustava i zakona.

-U zemlji koja ima 3,5 miliona stanovnika zaista možemo napraviti bolje odnose – kazao je Izetbegović, ističući da “jalovi konflikti ne vode nigdje”.

U tom smislu ukazao je na problem izučavanja nacionalne grupe predmeta za bošnjačku djecu u RS-u.

-U BiH se ukidaju čitava školska odjeljenja, škole. Na kraju neće imati ko učiti ni srpski, ni bošnjački ni hrvatski. Je li sreća u tome da nekome zabranite ili naredite kako će se njegov jezik zvati ili je u tome da zadržimo omladinu i napravimo bolju atmosferu u zemlji, da ojačamo ekonomiju, da pružimo šansu omladini da ostanu u BiH i neka uče jezik i neka ga zovu kako god hoće. Zašto se nismo opametili na onome što je rađeno ovdje prije 20 godina. Ne morate srušiti džamiju ili crkvu da biste napravili svoju bogomolju, istjerati komšiju iz kuće, da biste u zemlji koja ima ogromne resurse živjeli normalno… Zašto moramo stalno nešto nekome da namećemo i zabranjujemo – upitao je Izetbegović.

Naglasio je da drugi mogu svoj jezik da zovu kako hoće, a Bošnjaci će svoj zvati bosanskim.

Nakon sjednice Predsjedništva SDA-a danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banjoj Luci, Izetbegović je komentarisao to što je u isto vrijeme na istom mjestu zasjedalo i Predsjedništvo SNSD-a, ali se nisu susreli lideri dviju stranaka.

– Ustanovili smo stavove i sada te stavove treba približavati – rekao je Izetbegović, navodeći da bi bilo dobro da su se sreli, ali da će za to biti prilike.

Kazao je i da je dobro da se razgovora sa svima u ovoj zemlji, ukoliko to može doprinijeti rješavanju problema, te da ne zna zbog čega predsjednik SNSD-a izjavljuje da sa SDA SNSD ne želi saradnju.

Zaključci Predsjedništva SDA

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) izrazilo je zabrinutost zbog izuzetno lošeg stanja i položaja Bošnjaka u entitetu RS te posebno zbog sve učestalijih napada na povratnike, njihovu imovinu i vjerske objekte.

Nakon sjednice Predsjedništva SDA danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banjoj Luci, predsjednik Stranke Bakir Izetbegović je saopćio zaključak po kojem diskiminacija u RS-u, kao i istitucijama u tom bh. entiteta, nažalost, postaje odrednica političkog djelovanja vlasti u RS-u.

-U školama se zabranjuje izučavanje bosanskog jezika, nacionalne grupe predmeta, u javnim ustanovama se onemogućava zapošljavanje povratnika. Ustavni i zakonski mehanizmi zaštite prava konstitutivnih naroda gotovo da se i ne primjenjuju. Ustav ne poštuje čak ni Ustavni sud RS-a – naglasio je Izetbegović u izjavi novinarima.

Smatra da je Skupština RS-a, gdje je danas zasjedalo Predsjedništvo SDA, pravo mjesto da se zatraži od vlasti u RS-u da poštuju ustav i zakon te da efikasno zaštite Bošnjake i sve povratnike od nedvosmislene diskriminacije, javno osude svaki napad na povratnike u ovom enitetu te da svojim izjavama ne doprinose stvaranju loše klime i netrpeljivosti, da putem organa sigurnosti pruže zaštitu povratnicima, posebno svojim svakodnevnim prisustvom u mjestima u kojima žive povatnici, da omoguće bošnjačkim povratnicima zapošljavanje u administrativnim, a naročito u policijskim i pravosudnim organima RS-a, u skladu s ustavom i zakonom i popisom iz 1991.godine.

On kaže da SDA traži od zajedničke komisije za ljudska prava i izbjeglice, oba doma parlamenta BiH, da obiđe povratnike, posebno mjesta gdje su se napadi dogodili te donese prijedloge mjera koje organi vlasti treba da poduzmu.

Pozvali su i paralmentranu zajedničku komisiju za odbranu sigurnost da posjeti povratnike i da u saradnji s sigurnosnim agencijama države i entiteta predloži konkretne mjere za zaštitu povratnika.

-Insistirat ćemo na potpunoj primjeni odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda, što podrazumijeva kreiranje simetričnih rješenja na cjelokupnom prostoru BiH, odnosno u oba entiteta – rekao je Izetbegović.

SDA poziva rukovodstvo općina u kojima žive povratnici da unaprijede i razvijaju dijalog, saradnju, razumijevanje s povratničkom populacijom te da se zajednički predlažu rješenja za probleme povratnika.

Kada je u pitanju ekonomska sigurnost povratnika i održiv povratak, SDA poziva općine u kojima se odvija proces povratka, da na individualnoj osnovi sagledaju stvarane potrebe i ekonomsko stanje povratnika.

Predstavnici SDA u izvršnoj vlasti na enitetskom i državnom nivou trebaju omogućiti, kako je naveo, finansijsku podršku održivom povratku.

(faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime