Izetbegović i OHR: Odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće

3
8

Sarajevo, BiH, Ustavni sud BiH, RS, Državni praznici, Dan Republike Srpske, Bakir Izetbegović

Sarajevo – Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe, oglasio se i podnositelj zahtjeva, član bh. Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Kazao je da je taj zahtjev podnio početkom 2013. godine, te kako vjeruje da će sve odluke Ustavnog suda, kako je rekao kad-tad biti provedene.

Podsjetio je da je 9. januar 1992. godine datum kada su srpski predstavnici u tadašnjoj Skupštini BiH usvojili deklaraciju iz koje proizlazi namjera da se formira država dominantno jednog, srpskog naroda, uz apsolutno isključivanje i diskriminaciju svih drugih naroda i gaženje njihovih prava.

Izetbegović smatra kako se praksa slavljenja tog datuma pretvorila u službeno, institucionalno obilježavanje krsne slave, odnosno vjerskog praznika, što se protivi principima sekularizma i pluralnosti utemeljenim u Ustavu BiH.

‘Ispravljanje nepravdi’

Prema njegovim riječima, uvijek bi podnio apelaciju kojom se ispravljaju nepravde u BiH.

“Ako smatrate da nešto treba ispraviti u Federaciji, slobodno to inicirajte”, kazao je Izetbegović, prenosi agencija Anadolija.

Narodna skupština RS-a ima rok od šest mjeseci da usaglasi Zakon o praznicima RS-a sa Ustavom BiH. Ipak, prema prvim reakcijama čelnika iz ovog bh. entiteta, teško je očekivati da će odluka Ustavnog suda biti ispoštovana.

“Sumnjam da će biti provedena u roku od šest mjeseci. Preko 60 odluka Ustavnog suda nije provedeno. Prije ili kasnije te odluke će biti provedene. Svaka odluka Ustavnog suda i svakog suda u ovoj zemlji će biti prije ili kasnije provedena”, poručio je Izetbegović.

Konačna odluka

I u Uredu Visokog predstavnika su potvrdili da su odluke Ustavnog suda obavezujuće.

“Ustav Bosne i Hercegovine eksplicitno kaže da su odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće i, u skladu s tim, OHR očekuje da sve odluke budu provedene”, navode u Uredu visokog predstavnika u BiH.

S druge strane, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je da je odluka Ustavnog suda BiH nepotrebna i da nije realno očekivati da bude provedena.

“To je jedan od primjera najgorih mogućih odluka koje je neko mogao napraviti u ovom trenutku”, rekao je Ivanić i dodao da će ova odluka vratiti BiH unazad.

Ivanić je kazao novinarima danas u Banjoj Luci da on neće poštovati odluku, jer je smatra nepoštenom, nekorektnom i da je donijelo vijeće koje nije legalno.

Odluku Ustavnog suda BiH ranije su odbacili predsjednik RS-a Milorad Dodik, Narodna skupština tog entiteta i opozicija.
Dodik je kazao da je to politička odluka i da ju neće poštivati.

Kazao je da Dan RS-a, 9. januar ne može biti promijenjen, jer je tada održana Skupština na Palama kojoj je i sam prisustvovao.

Poručio je da je Bosna i Hercegovina, kako je rekao, nemoguća država, jer ima tijelo koje se ponaša antidejtonski i antiustavno. Dodik želi hitno donošenje Zakona o Ustavnom sudu i traži eliminiranje stranaca iz njega.

Ocjena Suda

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocijenio je u četvrtak neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe.

“Ustavni sud naglašava da se ovom odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti (kao ni slično pravo građana bilo koje druge vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini) da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obilježavaju svoje blagdane, uključujući i slavu Svetog Stefana”, navodi se u odluci.

“Prema mišljenju Ustavnoga suda, takve slobode i prava, a posebice njihovo slobodno manifestiranje, samo potvrđuju multikonfesionalni i multikulturalni karakter Bosne i Hercegovine kao države i društva. Stoga se ovakva odluka Ustavnoga suda u tome kontekstu ne može nikako drukčije razumijevati”, navode ustavni suci.

Izvor: Al Jazeera i agencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

 1. Mani se Bakire perifernih stvari i pogledaj pravim problemima u oči. I dok se ti baviš da li će Srbi Republike Srpske slaviti 9. januar ili ne, po BiH ti se dešavaju nimalo naivne stvari. Zašto ne bi npr. razmišljao o sledećem, a što ću izneti u tezama.
  – 13. novembra general pukovnik Anto Jeleč načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH izjavio je da će BiH započeti prve isporuke od 550 tona municije kao donaciju Iraku za borbu protiv Islamske države, shodno odluci predsedništva BiH.
  – 18. novembra Enes Omeragić povratnik sa sirijskog ratišta puca na vojnike Oružanih snaga BiH, dvojicu ubija u kladionici, na trećeg puca kada je ovaj ulazio u gradski autobus, dok je i četvrtog imao na nišanu, ali mu je ponestalo metaka.
  – 20. novembra na dan žalosti na teritoriji cele BiH zbog mučkog ubistva njenih vojnika, u tunelu Salakovac ispod vozila generala Jeleča eksplodirao je topovski udar. Intenzivnom istragom je otkriveno da je topovski udar počinio Zlatko Humo pripadnik obaveštajno bezbednosne agencije BiH.
  – 24. novembra na policijsku stanicu u Zavidovićima je bačena eksplozivna naprava.
  Pitanja za tebe su Bakire sledeća:
  1. Kojim kanalima je Omeragić dobio signal da krene u krvavi pir na pripadnike Oružanih snaga BiH?
  2. Da li je pripadnik Bezbednosno obaveštaje agencije deo te mreže?
  3. Da li ti je jasno da je BiH postala meta Islamske države gde se njeni građani neće posebno razlikovati ni po nacionalnoj ni po verskoj pripadnosti?
  Na ova pitanja se Bakire skoncentriši i daj svoj doprinos u njihovom rešavanju, jer dok se ti bakćeš praznicima Srba BiH, teroristi i simpatizeri Islamske države ti napadaju i vojsku i policiju, stubove državnosti BiH. I veruj mi, neće 9. januara kao dan Republike Srpske nauditi BiH i njenim građanima kao što mogu terorističke akcije onih na koje svih ovih godina gledaš pasivno, čak bih rekla i blagonaklono.

  0

  0
  • Jedno ne iskljucuje drugo oljic! Cak sta vise borba protiv iskljucivosti i nacionalizma u RSu moze imati ogroman odjek u citavoj BIH kroz smanjivanje tenzija. 🙂

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime