Izetbegović i Moore o negiranju bosanskog jezika i sve češćim napadima na povratnike u RS-u

0
8

BiH – Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarao je danas sa šefom Misije OSCE-a u BiH Jonathanom Mooreom o aktuelnoj situaciji u BiH, ali i o pitanju nastave u RS-u za djecu bošnjačke nacionalnosti koji zbog negiranja bosanskog jezika ne idu na nastavu.

Ambasador Moore informisao je Izetbegovića o naporima koje čini OSCE u rješavanju pitanja jezika na kojem se izvodi nastava za djecu bošnjačke nacionalnosti u obrazovnom sistemu Republike Srpske.

Sagovornici su se usaglasili da se pitanje jezika na kojem se izvodi nastava za bošnjačku djecu u školama u RS-u mora riješiti, te da se moraju učiniti dodatni napori na prevazilaženju ove situacije, a posebno se moraju poduzeti mjere i aktivnosti koje će omogućiti Bošnjacima da svoj jezik zovu bosanskim, u skladu sa dosadašnjom praksom.

Izetbegović je izrazio i zabrinutost zbog sve češćih napada na Bošnjake povratnike u RS-u, te pozvao misiju OSCE-a da uloži dodatne napore kako bi se zaustavilo ovo nasilje.

Govoreći o stanju u sektoru pravde, sagovornici su se složili da podržavaju reformu sektora pravde koja će biti usmjerena na stvaranje efikasnog, dobro rukovođenog i koordiniranog sistema pravde u Bosni i Hercegovini, koji je odgovoran prema svim građanima, potpuno usklađen sa EU standardima i koji garantuje jednakost svih građana pred zakonom i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović je izrazio i neslaganje sa pritiscima koji dolaze iz RS-a da se uspostavi nacionalni balans u procesuiranju predmeta ratnih zločina. Nacionalnog balansa nije bilo u počinjenim zločinima pa ga ne može biti ni u izrečenim presudama.

(bosnjaci.agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime