Izetbegović: Crnadak zloupotrebljava položaj ministra vanjskih poslova

0
4
“1. Dana 13. februara 2017. godine ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je ambasadorici BiH u Kraljevini Nizozemskoj Mirsadi Čolaković uputio instrukciju kojom je obavijestio da «u odsustvu zakonite odluke nadležnog organa BiH (Predsjedništvo BiH), kao i izričite instrukcije Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ambasada BiH u Hagu ne može preduzimati bilo kakve radnje koje bi mogle biti tumačene kao interpretacija ili prejudiciranje zvaničnog stava nadležnih organa BiH» o podnošenju aplikacije za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu od 26. februara 2007. godine

2. Dana 14. februara 2017. godine Ambasada BiH u Hagu zaprimila je pismo ministra Crnadka (u zatvorenoj koverti) i ministrovu prateću instrukciju da to njegovo pismo dostavi Registraru Međunarodnog suda pravde. Istog dana, ambasadorica Čolaković je ministru Crnadku uputila dopis (čije dostavljanje je zatražila i Predsjedništvu BiH), kojim je od ministra zatražila da se Ambasadi BiH u Hagu dostavi odluka Predsjedništva BiH kojom se odobrava upućivanje ministrovog pisma Registraru Međunarodnog suda pravde u Hagu.

3. Dana 15. februara 2017. godine ministar Crnadak je Ambasadi BiH u Hagu dostavio dopis u kojem Ambasadu “podsjeća da za obavljanje redovne diplomatske korespondencije ministra nije potrebno odobrenje ili odluka Predsjedništva BiH” te ponovo zatražio potvrdu da je Ambasada BiH u Hagu uručila njegovo pismo Registraru Međunarodnog suda pravde u Hagu.

4. Dana 16. februara 2017. godine član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je ministru Crnadku uputio pismo (dostavljeno i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću), u kojem je ministra Crnadka upozorio da ga Predsjedništvo BiH nijednom svojom odlukom nije ovlastilo da u svojstvu ministra vanjskih poslova BiH i u ime Bosne i Hercegovine obavlja bilo kakvu korespondenciju sa Međunarodnim sudom pravde u Hagu, odnosno da ga nije ovlastilo da Registraru Međunarodnog suda pravde uputi pismo koje je uputio, te da Ambasada BiH u Hagu, stoga, ne može niti smije Registraru Međunarodnog suda pravde dostaviti njegovo pismo koje je zaprimila 14. februara 2017. godine.

5. Prema Ustavu BiH i prema Odluci Predsjedništva BiH o postupku imenovanju ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika BiH, ambasadori BiH za svoj rad odgovaraju Predsjedništvu BiH. Ukoliko ministar vanjskih poslova BiH bilo kojem ambasadoru BiH uputi instrukciju da preduzme neku radnju ili da omogući ministru preduzimanje neke radnje, za čije preduzimanje je po Ustavu BiH neophodna odluka ili ovlaštenje Predsjedništva BiH, ambasador ne smije postupiti po toj ministrovoj instrukciji ukoliko uz instrukciju nije priložena ili navedena odgovarajuća odluka Predsjedništva BiH. Naprotiv, ambasador je dužan da od ministra zatraži da mu se dostavi ili navede odluka Predsjedništva BiH kojom je ministar ovlašten da ambasadoru uputi predmetnu instrukciju odnosno da izvrši predmetnu radnju. Ukoliko ministar ne dostavi ili ne navede odgovarajuću odluku Predsjedništva BiH, ambasador nije dužan da postupi po ministrovoj instrukciji.

6. Prema Ustavu BiH, ministar vanjskih poslova BiH nema pravo da obavlja usmenu ili pisanu komunikaciju sa Međunarodnim sudom pravde u Hagu ukoliko ga za tu komunikaciju nije svojom odlukom ovlastilo Predsjedništvo BiH. Ne postoji nikakva odluka Predsjedništva BiH kojom je Predsjedništvo BiH ovlastilo ministra Crnadka da obavlja bilo kakvu usmenu ili pisanu komunikaciju sa Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

7. Instrukcija kojom je ministar Crnadak naložio ambasadorici Čolaković da Registraru Međunarodnog sudu pravde dostavi njegovo pismo, za čije upućivanje nije bio ovlašten odlukom Predsjedništva BiH, predstavlja tešku zloupotrebu položaja ministra vanjskih poslova i Ambasade BiH u Hagu u svrhu davanja zvaničnog državnog karaktera neovlaštenoj korespondenciji sa Međunarodnim sudom pravde koja ne predstavlja zvanični stav države Bosne i Hercegovine.

8. Ukoliko je ministar Crnadak Registraru Međunarodnog suda pravde zaista nekim “drugim kanalima” u svojstvu ministra vanjskih poslova BiH dostavio svoje neovlašteno pismo, on je u tom slučaju preduzeo radnju koja predstavlja neustavno i vaninstitucionalno djelovanje, odnosno kršenje Ustava BiH i zloupotrebu položaja ministra vanjskih poslova BiH. Takvo i tako dostavljeno Crnadkovo pismo, čiji sadržaj Predsjedništvo BiH nikada nije odobrilo niti je sa njim upoznato, ne predstavlja niti može predstavljati zvanični stav Bosne i Hercegovine”, zaključuje se u saopćenju za javnost iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

/fena/


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime