Izbori u BiH: U sedam sati otvorena biračka mjesta

0
16

Bosanci i Hercegovci danas biraju državne, entitetske i kantonalne predstavnike koji će ih voditi u naredne četiri godine.

U sedam sati, otvoreno je preko 6.000 biračkih mjesta, a glasanje će trajati do 19 sati, kada prestaje izborna tišina.

Na centralnom biračkom spisku su imena 3.352.833 miliona građana, uključujući raseljene, one koji glasaju u odsustvu i poštom.

Za izbore je prijavljeno 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

Između 7.498 kandidata za državni, entitetski i kantonalni nivo, bit će izabrano njih 518. Izborni proces, koji će ove godine koštati više od četiri miliona eura, nadgleda 6.500 međunarodnih i domaćih posmatrača.

Odustanje članova biračkih odbora

Biraju se tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zastupnici za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42), i to 28 iz Federacije BiH te 14 iz Republike Srpske, Zastupnički dom Federalnog parlamenta (98) te Narodnu skupštinu RS-a (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te zastupnici u deset kantonalnih skupština.

Ove godine prijavljeno je 128 političkih subjekata, 53 stranke, 36 koalicija te 34 nezavisna kandidata.

Predizborna šutnja nastupila je jučer u sedam ujutro, a dan uoči izbora obilježile su informacije o velikom broju odustajanja članova lokalnih biračkih odbora, na čija mjesta su došle osobe sa rezervne liste, odnosno, zamjenici.

Jučer, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozivala je na odgađanje izbora usljed, kako su rekli, nepostojanja zakonskih uvjeta za njihovo provođenje.

SDP je od Centralne izborne komisije zatražio da odgodi izbore u svim gradovima i općinama gdje birački odbori nisu imenovani u zakonskom roku.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime