Izbore za Mostar moramo održati ove godine

0
4

Mostar – Političkog rješenja za Mostar još uvijek nema. HDZ BiH i SDA imaju prijedloge, ali ne i usuglašene stavove. Treću godinu u gradu na Neretvi ne funkcionira Gradsko vijeće, a jedinu vlast čini gradonačelnik koji u tehničkom mandatu donosi odluke kako život u gradu ne bi stao.

Političkog rješenja za Mostar još uvijek nema. HDZ BiH i SDA imaju prijedloge, ali ne i usuglašene stavove. Treću godinu u gradu na Neretvi ne funkcionira Gradsko vijeće, a jedinu vlast čini gradonačelnik koji u tehničkom mandatu donosi odluke kako život u gradu ne bi stao.

Posljednji lokalni izbori tamo su održani 2008. godine. Julija Gubeljić je za N1 televiziju razgovarala sa Salemom Marićem, predsjednikom Gradskog odbora SDA i Damirom Džebom, predsjednikom Gradskog odbora HDZ BiH o rješenju za Mostar.

Džeba je rekao kako se HDZ zalaže za uklanjanje diskriminacije pri izboru vijećnika.

“Na temelju toga HDZ je predložila pravila i svoj prijedlog za izbor vijećnika u Gradskom vijeću, a temelji se na tome da imamo pet izbornih jedinica i da iz tih izbornih jedinica biramo 26 vijećnika. Naš prijedlog je implementirao odluku Ustavnog suda, bazira se na izbornom zakonu i otklanja diskriminaciju. Riješili smo i pitanje prava birača središnje zone i napravili smo multietničku priču i organizaciju što se tiče Grada Mostara – da jedna izborna jedinica bude sastavljena od starog grada, jugozapada i središnje zone”, komentirao je predsjednik Gradskog odbora HDZ Damir Džeba.

Dodao je i kako prijedlog HDZ-a zadovoljava načelo da nema dominacije nijednog naroda kao i da minimalna zastupljenost treba iznositi tri i maksimalna 17 što se tiče jednog naroda.

Marić je kazao kako je prijedlog SDA radni prijedlog i još nije potpisan od organa SDA.

“Želimo jedinstven Grad Mostar, da to bude moderan grad i da ima europske standarde. Bio bi sastavljen od lokalne samouprave gdje bismo imali dvije gradske općine, a niže izborne jedinice bi imale svoju predstavničku i izvršnu vlast. Ostajemo kod kvota od najmanje 4 a najviše 15. Preko zakona o Gradu Mostaru koji se spominje i u Ustavu BiH, riješili bismo izmjene izbornog zakona. Mediji u zadnje vrijeme zlonamjerno potenciraju da SDA dijeli Mostar i ja želim to demantirati. Mi smo samo ponudili kompromis koji bi mogao biti prihvatljiv za sve”.

Na pitanje hoće li Mostar imati izbore ove godine, Marić je odgovorio:

“Nadam se da se SDA i HDZ slažu u potpunosti da se izbori moraju održati, a vjerovatno će to biti po starom statutu Mostara. Nismo ni tražili izmjene onog statuta. Slažemo se da bi Grad Mostar imao jedno Gradsko vijeće, jedan budžet, jednu gradsku administraciju, javna poduzeća bi bila jedinstvena i ne vidim gdje pojedinci vide uporište da dijelimo Mostar”.

Džeba je rekao da će izbora u Mostaru biti ako bude podjednaka zastupljenost.

“Ako budemo svi kao predlagači pazili na to da provedemo odluku suda, a to je da imamo podjenaku zastupljenost, onda ćemo i imati izbore. Svakako moramo imati izbore ove godine u Mostaru, mora se dati napor da se usvoje prijedlozi. Od svega me najviše zanima priča čistoće grada u Mostaru, ali i ekonomija. Kako će se grad ustrojiti, to mogu vijećnici raspravljati koliko god žele, a mi moramo imati izbore ove godine”, naglasio je Džeba.

Dnevnik.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime